Кошарац: СзП у специјлном рату против Додика

25.01.2018 Актуелно

„На конференцији је изнесено низ политичких глупости и тврдњи које нису аргументоване и још једном је потврђено да је то једна класична представа за јавност, с циљем континуираног наставка борбе искључиво против Додика“, рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да је то била представа за јавност, појачана с циљем да се о Додику створи неки другачији осјећај и слика, потпуно неаргументовано.

„То говори пуно о њима и наставиће и даље с тиме, јер немају шта ново да нуде грађанима Српске. Шта они нуде, везивање застава са /Бакиром/ Изетбеговићем, да ли је то рјешење“, упитао је Кошарац коментаришући оптужбе представника СзП да Додик шири мржњу, призива рат и поруке да „неће стати док га не скину са грбаче народа“.

Он тврди да СзП покушава да на емотиван начин додатно мобилише одређене структуре како би се вршио искључиво политички притисак на предсједника Српске.

„Основни политички циљ им је да направе хаос у Републици Српскоји и имплементирају жеље /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића и дијела међународне заједнице и да сваки дан нападају искључиво Додика“, истакао је Кошарац.

Он каже да Додик ништа није рекао што не мисли значајан број људи у Републици Српској, на темељу аргумента.

„С обзиром да смо свједоци врло погубне политике такозваног Савеза за промјене у институцијама БиХ, свједоци смо да су у протекле три године у потпуности игнорисали институције Републике Српске, да су били најбољи партнери Изетбеговићу“, навео је Кошарац.

Подсјетивши на попис становништва у БиХ за кога су институције Српске исказале сумњу када је ријеч о валидности и тачности података, Кошарац је нагласио да је захваљујући кадру Савеза за промјене то прошло.

„То ће бити дугорочан проблем за Српску. То је дало верификацију Бошњацима да их има више од 50 одсто. То сигурно није патриотизама“, указао је Кошарац.

Он је навео и да је у вријеме када је коалиција СДС-ПДП-НДП на власти у Сарајеву дошло до ситуације да њихов „најбољи коалициони партнер“ Изетбеговић покреће апелацију пред Уставним судом БиХ о Дану Републике.

„Како су бранили интересе Српске у том контексту. Јесу ли били уз институције Српске? Сјетимо се њихових квалификација када је ријеч о референдуму, врло значајном демократском чину у Српској који отвара могућност сваком грађанину да се изјасни“, навео је он.

Кошарац је напоменуо да се предсједник Републике понаша у складу са Уставом, законима и политичким програмом коалиције који је окупљена око власти у Српској.

„Та власт никога не мрзи, та власт перманентно промовише мир и стабилност на овом подручју“, нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, власт у Српској инсистира на дијалогу и рјешавању отворених политичких питања у БиХ, а не на начин, како то покушава да прикаже СзП, да жели конфликт.

„Наравно да имамо неке политичке теме о којима се не слажемо, али оно што је одлика власти у Српској јесте да смо увијек окупљени око институција, Устава и закона и да прије свега рјешења желимо да тражимо у Бањалуци, а тек онда у Сарајеву“, рекао је члан Предсједништва СНСД-а.

Међутим, сматра Кошарац, Савез за промјене, на темељу потребе њиховог коалиционог партера, жели да дође до политичког става у Сарајеву, па да онда „праве проблем у Бањалуци“.

Коментаришући изјаву предсједника Србије Александра Вучића да је тражено да се Додик ухапси у Србији, а потом и деманти те вијести, Кошарац је рекао да Вучић има сазнања и ради свој посао у складу са Уставом, али да је врло лоша порука од министра који долази из Републике Српске да опонира предсједнику Србије.

„Имали смо ситуацију кад је бивши предсједник СДС-а веома често негативно коментарисао сусрете Додика и Вучића. Сјетимо се и коментара о сусрету Додика и Путина, те коментара о патријарху Иринеју“, подсјетио је он.

Члан Предсједништва СНСД-а истиче да је СзП ушао у једну матрицу из које неће моћи тако лако да изађе, а то је оспоравање значаја сарадње Републике Српске и Србије на важним националним, економским, инфраструктурним питањима.

„Политички ментори такозваног Савеза за промјене су дио странаца и бошњачка политичка компонента, што изазива фрустрацију и увјерен сам да добијају писане налоге како да се поставе и шта да у јавности износе против истакнутих функционера Републике Српске, али и Србије“, рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да је то забрињавајуће и напоменуо да се до сада у историји функционисања заједничких институција то никада није десило.

„А када имају законско право да свој посао и политички став манифестују кроз оперативна сазнања, мислим на напад на Вучића у Поточарима, онда не ураде ништа“, констатовао је Кошарац.

Он је указао на опасност таквог понашња и изразио увјерење да бошњачка компонента, дио тајних муслиманских обавјештајних структура и дио међународне заједнице са уживањем гледа овакво понашње СзП.

„Ми знамо да је политичка мета такозваног Савеза за промјене Милорад Додик, а плашим се и Александар Вучић, а такозвани Савез за промјене оваквим дјеловањем то потврђује“, закључио је Кошарац.

Архива