Расправу о Косову и Метохији не одвајати од статуса Српске

24.01.2018 Актуелно

„Ако су БиХ и Косово међународни пројекти, то се не може се одвојити. Хајде да видимо шта је то БиХ? Зашто Србија не би могла то питање да постави на тај начин?“, рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска испуњава све критеријуме који су кључни за формирање једне државе, наводећи да „има организовану територију, ефективну власт, народ који хоће Републику Српску и неће БиХ и највиши стандард поштивања људских права у Српској, као у свим земљама у окружењу“.

Додик је рекао да веома поштује то што је српско руководство 1991. године предвођено Радованом Караџићем имало способност да уради пројекат државности Републике Српске.

„Ми смо држава по свему, само што немамо столицу у УН. А они хоће од Косова да направе неку државу. Зато ћу ја замолити, ево сада, а нисам причао о томе са Вучићем, да не одваја то питање искључиво зато што су и БиХ и Косово међународни пројекти“, рекао је Додик синоћ за телевизију „Хепи“.

Говорећи о предстојећим изборима у БиХ, Додик је навео да, према анкетама, СНСД има око 40 одсто подршке, док њега подржава око 60 одсто грађана Републике Српске.

„За кандидата СНСД-а за предсједника у овом тренутку, а да не зна ни ко је кандидат, гласало би 53 одсто“, рекао је Додик.

Он је додао да не може бити изабран за предсједника Републике Српске јер је у два мандата био на тој функцији, али да намјерава да се врати кроз четири године.

Додик је поручио да цијени америчког предсједника Доналда Трампа због става који је изрекао у Генералној скупштини УН да се залаже да се земље не мијешају у унутрашње ствари других земаља.

„Због тога сам покушао, сугерисао и понешто и учинио да се српска национална заједница у Америци окупи око Трампа. И Срби у Америци су гласали за њега“, рекао је Додик и подсјетио да је Хилари Клинтон најављивала да је основа њене спољне политике да заврши незавршени посао у БиХ – а то је укидање Републике Српске и да су зато муслимани масовно гласали за њу.

Предсједник Републике Српске сматра да се Срби морају окупити око своје државне политике, националних интереса и институција и да не смију да буду подијељени.

„То важи и за Србију и за Републику Српску, да се окупимо око онога шта је државни и национални интерес“, рекао је Додик, оцјењујући да странци не воле да виде јаког лидера у Србији.

Додик је истакао да се Република Српска и Србија у овом тренутку налазе у најбољем периоду сарадње.

„Са Вучићем у овом тренутку имамо најбољу институционалну сарадњу и не могу и нећу да то не истакнем. Не могу да не кажем да је Вучић покренуо питање обиљежавања важних историјских догађаја српског народа и у Српској и Србији, а тога није било прије“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је и раније био пројеката које је Србија реализовала у Српској, али да их данас много више.

„Србија је дала пет милиона евра да отворимо школе, обновимо домове културе. Па, како да не будем захвалан. Има и Србија својих проблема, али показује бригу за Републику Српску“, рекао је Додик.

Додик је истакао да ће Српска сарађивати са власти у Србији, коју је народ у Србији изабрао, јер је Српска животно везана за Србију и природно је да сарађују њен и предсједник и премијер са Србијом.

Он је рекао да Срби из Републике Српске који су на власти на нивоу БиХ у Сарајеву нису спремни да се подреде српском националном питању, те додао да је Српска највише изгубила за вријеме Иванића док је био премијер и Драгана Чавића док је био предсједник Српске.

Поводом изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који је реаговао на тврдњу предсједника Србије Александра Вучића да је из Сарајева тражено да се хапси Додик због неке виле у Београду, предсједник Српске је навео да је захвалан Вучићу на одговорном ставу по том питању, јер је одбио да га хапси.

Додик је поново затражио да буде испитан у Бањалуци, а не у Сарајеву. „Али, они хоће да ме понизе, да им долазим на ноге, да клечим, по систему – кадија, те тужи, кадија ти суди“, рекао је Додик.

Он је одбацио наводе неких западних медија да је диктатор, наводећи да нема ни војску, ни обавјештајне службе, него само полицију која је под међународном контролом.

Додик је, поводом навода Мектића да му је сан да ухапси Додика, поручио да није забрањено сањати. „Мектић ми изазива разна безвезна осјећања да уопште коментаришем такве људе“, рекао је Додик.

Напомињући да је БиХ састављена од два ентитета и три народа, Додик је рекао да Мирко Шаровић, Младен Иванић и Мектић раде у интересу БиХ, и хоће да надреде Републику Српску, што је концепт и странаца.

„Моје увјерење је да ово /БиХ/ не може да буде земља. Живимо у земљи без логике. Ја сам у БиХ спреман да разговарам о некој могућој БиХ, за сада је то дејтонска како је написано, односно да је Савјет министара помоћни орган Предсједниптва, а не влада, да има три министра, а странци су наметнули 10“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су за вријеме Иванића индиректни порези пребачени на ниво БиХ и да је тада угушен фискални суверенитет Српске, а БиХ добила своје изворне приходе које никада није имала, што је круцијални разлог дестабилизације Српске.

„Нема земље на свијету која је овако урађена, а када кажете да је ово пропала земља, неуређена, онда сте јерес. БиХ је окупирана земља. Република Српка је једина слободна земља, не зависи од странаца, ми смо једини самоодрживи“, рекао је Додик.

Архива