Најобичнија лаж информација о прављењу плаћеничке паравојске

16.01.2018 Актуелно

 

„То је најобичнија лаж, која је дио свеопште антируске хистерије на Западу. Покушавају да привуку пажњу трпајући све и свашта на ту тему“, рекао је Додик.

Он је истакао да, колико зна, нема ниједне паравојне организације регистроване у Републици Српској.

„Ако има, нека надлежни органи предузму законом предвиђене мјере. Српска не стоји иза тога и спремна је да то санкционише“, нагласио је Додик, наводећи да не познаје никога ко се помиње у тексту у којем се говори о паравојним формацијама.

Коментаришући писање британског „Гардијана“, који је пренио такве информације са портала, Додик је рекао да у том тексту нема ниједне чињенице и да је невјероватно да се овај угледни лист укључио у такво извртање истине.

„У сваком случају, оно за шта имамо податке јесте тероризам заснован на радикалном исламу. О томе се сада толико не говори, али то представља реалну опасност. Они који то крију очигледно стоје иза приче о паравојним формацијама у Српској“, изјавио је Додик за београдски „Ало“.

Додик је оцијенио да се жели, осим скретања пажње са опасности од тероризма, да се Република Српска у континуитету држи на негативној страни.

„Код нас нема таквих формација, нити се било шта организује у том погледу. Српска нема потребу за тим, јер има легитимне безбједносне снаге, које су способне да одбране грађане“, каже Додик.

На питање да ли су тачне тврдње да су паравојне снаге учествовале у свечаном дефилеу на Дан Републике Српске, Додик је рекао да није било никаквих паравојних јединица.

„Онај ко прати безбједносну ситуацију, поготово безбједносне структуре, зна да то није тачно. Нико од људи са ауторитетом то није рекао, то говоре само спекуланти, тако да је недвосмислено ријеч о неистини“, навео је предсједник Српске.

Додик је подсјетио да је Српска, у складу са легитимним правом, организовала прославу Дана Републике Српске онако како мисли да треба, али да се не свиђа некима, међу којима, нажалост, има и политичара из Српске, који су дио хајке из Сарајева.

Он сматра да пласирање такве лажи и дезинформације долази од неких из Федерације БиХ /ФБиХ/, али и из Републике Српске, који су у неком спекулативном безбједносном миљеу и покушавају да се тако одрже.

Додик је рекао да је циљ оваквих напада који долазе из Сарајева стварање антируске атмосфере и да се скрене пажња са проблема у ФБиХ, који су очигледни.

„Тамо постоје милитантне групе, чак цијела насеља у која не може да уђе полиција. Постоје људи који истичу заставе `Исламске државе`“, напоменуо је Додик.

Истичући да је сада одједном измишљена тема о паравојсци у Српској као најважнија ствар на свијету, Додик је нагласио да треба испитати гдје је сједиште сарајевског „Журнала“ /који је покренуо причу о паравојсци/ и ко стоји иза њега, па ће се видјети да је то направљено да би се спекулисало.

Архива