Одлука да буде на српском члану Предсједништва БиХ, а не на бирократама

11.01.2018 Актуелно

„Република Српска није оспоравала Закон о Оружаним снагама БиХ, али је недопустиво да о дијелу, гдје ви баштините традицију Војске Републике Српске, буде питан било који бирократа и административац у Министарству одбране БиХ, па и сам министар. То би требало да буде искључива надлежност српског члана Предсједништва БиХ и онда не бисмо имали проблема“, нагласио је Додик у обраћању на божићном пријему који је организовала команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама у касарни „Козара“ у Бањалуци.

Он је замолио све који одлучују да ово питање буде ријешено.

„Не можемо прихватити да било који бирократа одређује шта је баштињење традиције Војске Републике Српске. Војска Републике Српске и оно што ви имате припада нама и хоћемо да са овим управљамо на најбољи начин“, поручио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да би припадници Оружаних снага БиХ наредне године требало да учествују у обиљежавању 9. јануара – Дана Републике.

„Не може се 9. јануар оспорити политичким одлукама суда или на било који начин. Овај празник припада нашем народу и војницима, а баштињење традиције Војске Републике Српске припада Републици Српској“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Војска Републике Српске извојевала побједу у одбрамбено-отаџбинском рату и донијела слободу српском народу.

„Ви баштините традицију Војске Републике Српске, чији је врховни командант био предсједник Српске и која је извојевала побједу, одбранивши државу Републику Српску, јер без државе нема слободе, што смо давно научили“, рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска подржава ангажман српских припадника Оружаних снага БиХ који су, како је оцијенио, најбољи представници онога што је Република Српска.

Додик је свим припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ честитао 9. јануар – Дан Републике и Божић, уз традиционални поздрав „Христос се роди!“.

Божићни пријем организовала је команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама у касарни „Козара“ у Бањалуци.

Архива