Дјеловање представника СзП на нивоу БиХ урушава интересе Српске

26.01.2018 Актуелно

Цвијановићева је синоћ нагласила да су на унутрашњем плану радили на финансијским и институционалним блокадама, али безуспјешно, затим лажним причама о „диктатури“ у Српској и о наводним паравојним формацијама и пријетњама.

Она је додала да је друга димензија дјеловања да на међународном плану затворе сва врата Републици Српској и да причају како је лоше и погрешно све што се дешава у Бањалуци.

Према њеним ријечима, довољно је страшно што је један од министара у Савјету министара контактирао са колегом из Владе Аустрије с циљем да спријечи коалиционог партнера да дође на обиљежавање Дана Републике Српске и да даје легитимитет том дану.

„У тридесетминутном састанку са важним људима у Бриселу исти тај министар успио је 17 пута да спомене /предсједника Српске/ Милорада Додика и каже да је он /Додик/ проблем. Ако све што тамо елаборирате сведете на то да је Бањалука проблем, да Бањалука опструише, да би они у Сарајеву све урадили али не да Бањалука, а долазите из Републике Српске – за мене је то страшно“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Премијер Српске је оцијенила забрињавајућим и изјаве министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да се плаши да се „у Српској не догоди Косовска Митровица, јер је сљедећи корак некакво убисвто“ и позив предсједнику Србије Александру Вучићу да то не дозволи, као и прошлогодишњи захтјев Србији да приведе предсједника Српске.

Цвијановићева је рекла да нема намјеру да коментарише министра Мектића, јер је он „портпарол који покушава да објашњава шта је ко рекао“.

„Предсједник Вучић је рекао оно што је рекао да је из Сарајева затражено од Србије привођење предсједника Додика и то је тако. У Републици Српској се у оно што каже предсједник Вучић вјерује и тачно је то што је он рекао. Опозиција у Републици Српској је у својим напори да се Милорад Додик склони са политичке сцене, криминализује, учини фактором дестабилности… и то је била једна од радњи коју су они жељели да се деси. Поруке тог типа не доприносе ничему у БиХ, нити на регионалном плану“, упозорава Цвијановићева.

Она је констатовала да то значи да су порушене све моралне и политичке баријере и да су у стању свашта да ураде само да нанесу штету политичком противнику, а не воде рачуна коју то штету проузрокују Републици Српској.

Цвијановићева је истакла да су и лажне вијести на интернету, попут вијести о сину предсједника Српске на лажном „Фејсбук“ профилу сарајевског новинара Сенада Хаџифејзовића, само почетак такве врсте дјеловања, за коју, нажалост, не постоји санкција.

„Страшно је да се могу подметати ствари и још страшније је да је то најава једне изборне кампање коју ће радити опозиција, а то је да треба да се оцрне, уништавају чланови породица, дјеца, пријатељи. Јадна је политика која се тиме покушава позиционирати као политика која нешто нуди. То је деструктивна политика“, поручила је Цвијановићева.

Она је подсјетила на реаговање опозиције, које је било синхронизовано са појединим представницима међународне заједнице, на доношење Закона о јавном реду и миру којим је интернет простор дефинисан као јавни простор, када су тврдили да је то напад на слободу говора.

„Истовремено док се та галама дешавала овдје, министри унутрашњих послова земаља Европске уније доносили су врло важне акте на који начин строже контролисати јавни простор, који је интернет простор, и како сузбијати и санкционисати одређене појаве“, напоменула је Цвијановићева.

Премијер Српске је нагласила да многе државе формирају одређена тијела за супротстављање лажним вијестима, али да се покушаји Српске у том смислу карактеришу као недемократски и диктаторски с циљем да се утиша опозиција.

„Опозиције има више у јавном простору него нас, него мене која имам функцију предсједника Владе или неког другог функционера“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да се, иначе, у регији дешава много проблематичних ствари, иако странци не желе, бар јавно, о томе да говоре, иако би о томе требало причати.

„Чујем странце који кажу одговорност је на домаћим институцијама, лидерима и структурама. Да је ово нормално окружење онда би то било тачно, али је ово ненормално окружење у којем не можете да као домаћи политичар носите одговорност за процесе, странци вам се стално петљају у те процесе“, истиче Цвиајновићева.

Она је додала да сви странци нису исти и да има и оних који су добронамјерни, али и оних који траже сараднике на домаћем плану који ће причати њихову причу, а која је усмјерена против Српске и чврсте политике.

Цвијановићева је упозорила да такви странци не желе јасан став и став иза којег стоји народ, нити им треба чврста политичка структура, већ лабава да би могли њоме да управљају.

Она је нагласила да Канцеларија високог представника /ОХР/ никада није рјешавала кризу, већ је увијек продуковала или „доливала уље на ватру“.

„ОХР-у по дефиницији треба неред и немир, јер да им треба мир и ред онда не би радили оно што су радили свих ових година, а то је увијек стварање кризе“, навела је Цвијановићева.

Она је оцијенила да високом представнику у БиХ смета сваки успјех ЕУ у БиХ, без обзира што га у највећој мјери плаћају чланице Уније, те да и Делегацију ЕУ у БиХ сматра великим конкурентом.

Цвијановићева је закључила да је јасно докле је дошао двојац – високи представник и политичко Сарајево, односно да се високи представник не узима релевантно, а да је политика у Сарајеву у сукобу на унутрашњем плану, а на међународном губи кредибилитет.

Архива