Додик уручио одликовања поводом Дана Републике

09.01.2018 Актуелно

 

– Република Српска је довољно широка и јака да прихвати све оне које желе да живе на њеној тероторији и прихвате њене вриједности – рекао је Додик.

Предсједник Српске одликовао је бившег предсједника Србије Томислава Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске.

Николић је, након што је примио одликовање, рекао је да се 27 година бавио политиком и да је, између осталог, био предсједник Србије.

– За предсједника Србије два највећа изазова су Република Српска и Косово и Метохија. Ако је пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна другој ваша самосталност, онда вам од срца желим да се то и догоди. – рекао је Николић.

Додао је да је Српска свих ових претходних година била на искушењима, нарочито за вријеме рата.

– И када остарим и не будем у могућности да будем са вама овдје, овај орден ће ме усправити у знак поштовања и љубави према Српској – рекао је Николић.

За нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Ханса Кристијана Штрахеа, вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије, Орденом Републике Српске на ленти. Одликовање је у име Штрахеа преузео замјеник градоначелника Беча и потпредсједник Слободарске партије Јохан Гуденус.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао Марка Павића, бившег градоначелника Приједора, Мићу Мићића, градоначелника Бијељине и Емира Кустурицу, прослављеног српског филмског редитеља.

Марко Павић је изразио захвалност народу и Војсци Републике Српске који су створили Републику.

– Ова одликовања имају већу тежину, јер се додјељују поводом Дана Републике и имамо додатну обавезу да се боримо за Републику Српску и да памтимо оне који су живот дали за њу – рекао је Павић.

Кустурица се, након што је примио одликовање, захвалио предсједнику Српске и честитао грађанима и званичницима Дан Републике, рекавши да је сјећање база српског народа и Републике Српске, те да наша идеја о слободи треба да се пројектује и на очувању језика.

Он је рекао да велике силе већ седам вијекова проводе геноцид над српским народом.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за рад и изванредне заслуге на учвршћивању мира и међународне сарадње између Аустрије и Републике Српске, као и за личне резултате и достигнућа, чији значај има размјере и допринос афирмацији Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Јохана Гуденуса, замјеника градоначелника Беча.

Архива