Додик: Нисам против дејтонске БиХ, али јесам против ове која је никаква

17.01.2018 Актуелно

„Ово нигдје не иде, ово ће се суновратити. Моја улога је да избјегнем било какву врсту насиља овдје, али ‘ово’ је пропало. БиХ се не може држати на љепилу који се зове неколико амбициозних амбасадора који живе у Сарајеву. Ја сам спреман на бази договора између нас, Бошњака, Хрвата, да се макну странци из договора“, истакао је Додик за Н1.

Он је констатовао да се амбасадори у БиХ мијешају у унутрашње ствари земаља, нису много тога доброг донијели и да стоје иза концепта унитаризације, муслимана, Бошњака, али да с њима морају сви да комуницирају.

На питање да ли ће разговарати са будућим америчким амбасадором и ко ће кога да зове ако Брајан Хојт Ји дође у БиХ како се спекулише, Додик је рекао да неће он доћи и да се амбасадор кад дође у неку земљу јави институцијама власти.

Он је нагласио да је Америка јака земља, да је поштује и да не вјерује да је насјео на причу да се предсједник САД Доналд Трамп неће мијешати у унутрашње ствари земаља.

„Биће ми жао ако сам насјео. Вјерујем да ће се нови представници САД у региону понашати на тај начин. Ово што су досада радили је директно петљање у све и свашта. Увијек сам спреман да причам са свакима америчким амбасадором, али нисам спреман да ми дође, сједи ту и каже мораш то и то да урадиш“, нагласио је Додик.

Он је поновио да је апсолутно спреман да разговара са америчким амбасадором, да уважава Америку и да му није проблем разговарати, али да садашњи амбасадор није ни дошла у БиХ, а била је против Републике Српске.

На питање да ли је он човјек руског предсједника Владимира Путина и да ли води проруску и антинатовску политику, Додик је рекао да је дијете својих родитеља и ничији друго, те нагласио да поштује предсједника Путина и да је поносан на чињеницу да може да се с њим сретне неколико пута годишње.

Што се тиче Нато савеза, предсједник Српске је рекао да су и Младен Иванић и Младен Босић и многи говорили „Нато нас је бомбардовао, не желимо границу на Дрини“.

„Српски народ има памћење. Шта сад, ја нисам против, али нисам ни за. Ми смо рекли да се не сврставамо у том погледу, онда су рекли немате право, али како ћете одвести Босну у Нато ако ми нисмо за? Наравно да не можете то да урадите. Ја рачунам да је опозиција, иако није била уз Декларацију о војној неутралности, дио консензуса по том питању. Једног дана народ ће отићи на референдум и рећи је ли за. Ја то поштујем“, рекао је Додик.

Он је додао да Нато није увјерио Српску да је објективан с обзиром на, како је рекао, отимачину имовине у Републици Српској, локација у Хан Пијеску дата је БиХ, а Нато је потрчао да каже да је то у реду, јер њих није брига за локално законодавство и правосуђе.

„Према томе, Нато кад буде објективан и не буде политички мотивисан можда ћемо разговарати, сарађивати, никакав проблем, али док је политички мотивисан за концепт унитарне БиХ, онда извините ми нисмо за то. Они руше уставни поредак БиХ“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ће, ако постане члан Предсједништва БиХ, заклетву полагати у Бањалуци, а на посао ићи у Источно Сарајево, те да ће број војника у Оружаним снагама БиХ смањити на 3.500.

„То су само неке од могућих мјера“, рекао је Додик и најавио да ће званичну потврду о евентуалној кандидатури за члана Предсједништва БиХ саопштити 18. маја.

Он је оцијенио да Предсједништво БиХ не треба да буде неки политички монструм, него тијело које ће вратити надлежности Републици Српској.

Додик каже да му нису интересантни ни Жељко Комшић /лидер ДФ-а/, ни неки други политичари који претендују да буду чланови Предсједништва БиХ, јер не жели да нагађа ко би могао да буде члан Предсједништва БиХ, додајући да нико никоме не треба да намеће „свог“ члана Предсједништва БиХ.

„Ако је Устав рекао да Хрват иде, бирају га Хрвати. Не могу да га бирају Бошњаци. Најбоље би било да се нађе рјешење за Изборни закон и да избори уђу у потпуно легитимну фазу. И ако не дође до договора, ми тражимо да се десе избори, јер ће Република Српска изабрати и парламент и Владу до Нове године, а ако у ФБиХ не може – ми нисмо спремни да будемо колатерал те ситације. Хрватима треба препустити да бирају свога члана Предсједништва, а не као што је било два пута бирање Комшића“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Младен Иванић на изборима за члана Предсједништва БиХ побиједио Жељку Цвијановић захваљујући бошњачким гласовима, напоменувши да то јесте легално, али није легитимно.

Коментаришући тврдњу да је на свечаној академији поводом Дана Републике Српске више од 15 пута рекао „БиХ“ умјесто Босна и Херцеговина и да ли је то било случајно или намјерно као одговор Бакиру Изетбеговићу на коришћење термина „РС“, Додик је нагласио да је говорио намјерно БиХ и када други буду говорили пуни назив Република Српска, а не „РС“ или „мањи ентитет“ и он ће говорити Босна и Херцеговина.

На питање да прокоментарише тврдње министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да је Удружење „Србска част“ паравојска, Додик је рекао да не жели да коментаришем његове изјаве, јер је очигледно да Мектић када му неко од новинара добаци нешто излази на конференцију за новинаре.

„Министар, без обзира који, када изађе са непровјереним подацима је нешто што улива лош осјећај код људи. Он има свој начин рада у који не желим да улазим, али провјерите шта је прије говорио и шта је сада истина. Када један министар изађе и каже нешто као што је Мектић ових дана, за то требају докази, а не да га новинари хране информацијама или сликама“, рекао је Додик.

Он је нагласио да нису тачне информације да су чланови овог удружења учествовали у дефилеу поводом Дана Републике у Бањалуци.

„У Српској нема никаквих паравојних формација“, рекао је Додик и нагласио да та прича служи за дневно-политичке потребе да се дисквалификује обиљежавање Дана Републике и да се стави љага на сам тај дан.

Архива