Цвијановић: Не постоји превелик проблем у вези са одговорима на Упитник

21.01.2018 Актуелно

„Не видим да овдје постоји превелик проблем, осим што имамо интересовање медија које је продуковано тиме што постоје одређене бошњачке партије из Сарајева које су почеле ово питање да проблематизују. Ово доживљавам као политичку борбу њих и /предсједавајућег Савјета министара/ Дениса Звиздића, а не зато што нешто не ваља са одговорима“, рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је истакла да се и овог викенда ради на нивоу радних група и стручних тимова да би све било како треба, те да ће тај посао бити настављен и сутра.

„Да ли ће то неко у Сарајеву проблематизовати из дневно-политичких разлога у то нећу улазити. Мени је битно да је Српска урадила свој дио посла када је ријеч о одговорима из Упитника Европске комисије“, додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су размотрена сва питања из Упитника Европске комисије и утврђено шта су одређене инструкције за дефинисање одговора.

„Претходно смо разговарали са људима из Европске комисије, с обзиром на то да постоји неколико одговора гдје ћемо морати да шаљемо прилоге различитих нивоа власти, односно институција, будући да нисмо били у прилици да уједначимо одговор. Оно што смо добили као повратну информацију из ЕУ јесте било да пошаљемо прилоге“, каже Цвијановићева.

Овдје се говори, наводи она, о дијелу који се односи на социо-економске показатеље који се извлаче из пописа становништва.

„Не говоримо о бројевима из пописа онако како ми то доживљавамо, него о одређеним параметрима који се односе на регионални развој. Цијенимо да су валиднији и бољи они подаци које имамо у Републици Српској, а односе се на регионалну категоризацију и достављање података. То је један од примјера“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да нема никаквих проблема за оно гдје је могуће, што је у већини случајева, да се достави јединствен одговор који је прошао читав систем координације.

„Што се тиче неких других области неће бити достављани различити одговори и подаци, него смо једноставно усклађивали на који начи наш одговор треба да изгледа, а односи се на активности борбе против тероризма. Не видим да постоји превелик проблем који се односи на одговоре из Упитника Европске комисије“, каже Цвијановићева.

Архива