Декларацијa – потрбно радити на очувању српског језика и идентитета

23.01.2018 Актуелно

„На основу Дејтонског споразума имамо право на Споразум о специјалнм паралелним везама и то је први анекс у коме се апострофира потреба да Република Српска и Србија заједнички раде на очувању српског језика и идентитета који обухвата језик, културу, вјеру и све што чини идентитет једног народа и у коме се коначно тврди да је српски народ недјељив и да нема босанских и хрватских Срба него да су то Срби. Ко што и јесмо Срби“, рекао је Додик.

Он је упитао како је могуће да један народ који има исто писмо, вјеру, говор, језик, може да буде подијељен.

„Ми не причамо ни хрватским језиком у Хрватској или босанским у БиХ. Ми смо аутентнични и припадамо српском народу у цјелини“, рекао је Додик за „Хепи“ телевизију.

Он је истакао да је једина декларација која егзистира у негативном смислу „Исламска декларација“, која је програмска платформа СДА Бакира Изетбеговића, а која предвиђа шеријатску државу.

У том контексту, Додик је указао да би БиХ данас била као Сирија да није било Срба који су рекли да неће да живе у таквој, шеријатској држави.

Додик је запитао у чему је проблем што се Срби залажу за очување свог културног идентитета и што су указали да су мулимани тек од 1993. године постали Бошњаци.

Он је подсјетио да је организациони облик Републике Српске настао
у новембру 1991. године, када није било рата, након сепаратизма Хрватске и Словеније и након што је Алија Изетбеговић рекао да ће „за Босну жртвовати мир“.

„БиХ је у свему подијељена. Мора се интегрисати српски народ и то ће се десити једног дана. Борим се за то, али не на штету било кога. Све ове године нема ниједног разлога да заволим БиХ, а све више волим Србију“, рекао је Додик.

Он је истакао да међу Србима и Хрватима у БиХ нема неријешених проблема и да су у добрим односима.

Додик је подсјетио да је Хрватској, као и Црној Гори нудио споразум о специјалним везама и изразио увјерење да ће Хрватска једног дана то прихватити.

Говорећи о односу са Западом, Додик је рекао да је почетак његовог политичког живота карактерисало велико повјерење у западне политичаре док, како је навео, није видио да су сви преваранти.

„Што не открију ко је убио Оливера Ивановића. Чим процијене да је спласнула прича онда ће тврдити, како се то не би десило да је била потпуна власт Приштине и на сјеверу и да се због тога она мора појачати“, рекао је Додик.

Он је поручио да БиХ никада неће признати самопроглашено Косово, јер Република Српска неће дати своју сагласност.

„Срећа да се Бакир Изетбеговић не пита. Он нема ни уставна овлашћења и није представник БиХ него једне трећине“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске навео је да амерички дипломата Хојт Ји „лаже да је поднио оставку“ и указао да је Ји „избачен“, те да користи везе са телевизијом „Н1“ да не изгуби кредибилитет, али да припада старој администрацији коју, као и Хилари Клинтон, подржавају муслимани.

„Хојт Ји увијек исто тражи – унитарну Босну. То је њихов циљ, а тога нема ако постоји Милорад Додик“, рекао је предсједник Репбулике Српске.

Додик је поручио да је његов интерес да представља народ и да може када једног дана не буде више предсједник да прошета главном улицом у Бањалуци – Господском улицом и да му људи покажу поштовање.

„Највећи интерес Републике Српске је супротставити се централизацији БиХ. Ако се не супротставимо неће нас бити. Зашто се не прихвати наш интерес, поштујмо причу два ентитета и три народа. Њима треба Србин који шути и прихвата све што странци кажу“, рекао је Додик.

Он је истакао да о томе колико је Република Српска снажна у очувању свог суверенитета говори чињеница да је настала и одржала се у периоду када је снажно промовисан концепт неолибералног уређења друштва који уништава суверенитет држава, али да се ЕУ сада враћа суверенитету држава.

Додик је оцијенио да, када би се Република Српск утопила у БиХ, то не би БиХ помогло да уђе у ЕУ, него би је преузела Турска и друге исламске државе.

Архива