СНСД ће остварити велику побједу на предстојећим општим изборима

27.12.2017 Актуелно

 

Додик је, говорећи о партнерству након избора, рекао вечерас за „ТВ 1“ да се мора ући у власт на нивоу БиХ и да ће се СНСД опредијелити у зависности од тога ко ће бити у власти у Федерацији БиХ.

На питање има ли неко са ким никада не би ушао у власт када је ријеч о ФБиХ, Додик је рекао да не размишља о томе.

„Ако федерална јавност, народ у ФБиХ, Бошњаци и Хрвати изаберу партије које могу у име њих да управљају друштвом, они су за мене легитимни и легални. Немам намјеру да говорим о томе је ли неко погријешио у томе“, додао је Додик.

Додик је рекао да се СНСД никада неће вратити у Социјалистичку интернационалу, „јер то и не постоји“.

Он је подсјетио да се 2014. године СДП жалио Етичком комитету Интернационале и да су рекли да је СНСД направио савез са ултрадесном политиком.

„Ми смо били буквално приморани да уђемо у заједничке институције. Нас не занима ко је са друге стране. Може бити СДА, може бити СДП. Онај ко је добио већинску подршку народа са тог простора, он је за нас легитиман“, додао је Додик.

Лидер СНСД-а је нагласио да је његово опредјељење социјалдемократско те напоменуо није био у власти од 2001. до 2005. године јер није прихватио међународни интервенционизам.

Он је рекао да СНСД у власти у Републици Српској покушава да наметне социјалну димензију своје политике.

„Покушавамо да управо ту социјалну димензију наше политике наметнемо или на неки начин провучемо кроз оно што су официјелне одлуке власти: од низа ствари које иду на руку томе да побољшају положај обичних људи, онога што је веома важно, а то је да се развијамо, да растемо, да смо осјетљиви на сваки појединачни изазов, без обзира на то колико он био тежак“, навео је Додик.

Као посљедњи примјер тих активности, Додик је навео недавни састанак са предсједником СДП-а БиХ Нермином Никшићем на којем је било ријечи, између осталог, о акцизама и Изборном закону.

„Разговарали смо о стању у БиХ. Мислим да смо се сагласили о томе да је стање у власти на нивоу БиХ у потпуном ћорсокаку, да БиХ има озбиљну кризу институција и да се не види чак неки начин да се из тог ћорсокака извуче“, додао је Додик.

Архива