Тешановић: Joш није достигнута нулта стопа толеранције на насиље над женама

09.12.2017 Актуелно

 

„Насиље је друштвени проблем на који желимо указати и послати поруку да ниједна жена не смије да трпи насиље, јер постоје институције које ће их заштитити. Треба, прије свега, знати које су то институције, јер, према неким истраживањима, тринаест одсто жена у Српској не знају да постоје иституције којима могу да се обрате“, рекла је Ташановићева на предавању „Насиље над женама – узроци, посљедице и превентиве“, које Актив жена СНСД организовао у Културном центру у Градишци.

Предавању, које је организовано поводом међународне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“, присуствовале су чланице актива жена општинских организација СНСД-а Градишке, Лакташа, Српца и Прњавора, које припадају Изборној јединици 2.

Предсједник Актива жена СНСД Градишка Ранка Перић Ромић истакла је да постоје законске регулативе које се баве санкционисањем насиља над женама, али да још није у потпуности изграђена свијест у душтву да треба пријавити насиље над женама.

„Још нисмо потпуно свјесни да чин насиља над женам има и друштвене посљедице, јер особе које су жртве насиља отежано обављају своје радне и друге свакодневне обавезе. Стална едукација о насиљу над женама није завршен процес, траје годинама, и не траба од њега одустајати“, нагласила је Ромићева.

Предсједник Удружења „Осмијех жена“ Лакташи Даница Бартулић каже да су подацио о случајевима насиља над женама катастрофални и да је највећи проблем што не постоје комплетни подаци у овој области.

„Још постоји срам код жена да пријаве насиље, као и немогућност да се оде из куће када се то деси. Ту је такође у питању и спровођење кривичног закона од стране свих органа који су у то укључени“, додала је Бартулићева.

Архива