Русија не пристаје на рушење Дејтонског споразума

26.12.2017 Актуелно

„Русија је одбила да крши међународно право и тиме је нама помогла. Помогла је што није дио самопроглашеног Савјета за спровођење мира /ПИК/ којег нема нигдје у Дејтонском мировном споразуму“, рекао је Додик, подсјетивши да ПИК може да доноси одлуке и издаје коминике само по основу консензуса којег нема, јер немају подршку Русије.

Он је нагласио да је Русија помогла Републици Српској јер није пристајала да буде дио оних који руши Дејтонски мировни споразум и покриће самовољи високог представника који овдје управља и ствара протекторат.

Додик је рекао да је на глобалном плану почетак ове године обиљежио избор Доналда Трампа за предсједника САД који је, како је навео, изашао са причом да је политика САД немијешање у послове других земаља, али да има проблем са старом администрацијом.

Према његовим ријечима, многи из старе администрације САД одлазе и отварају се неке нове могућности, што је и политика Доналда Трампа.

Он је нагласио да је за Републику Српску прихватљива политика немијешања САД и ненаметања, због чега такву причу треба форсирати, јер је амерички амбасдор у БиХ веома инкорпорирана у управљање БиХ.

„То је неприхватљиво. Ако БиХ жели да крене мора престати међународни интервенционизам и да се обезбиједи базични консензус о БиХ који никада није постигнут унутра, нити о Дејтонском мировном споразуму, јер се зна како је Дејтон написан. А када је изгледало да је направљен неки консензус, онда је кренуло рушење Дејтонског мировног споразума“, рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је подсјетио да Дејтонски мировни споразум, односно његов Анекс четири – Устав БиХ ствара БиХ као високодецентрализовану земљу, док су високи представници и странци радили на томе да је разграде као такву и од ње направе унитарну, односно високоцентрализовану БиХ.

„Онај који учествује у централизацији БиХ не чини добро Републици Српској, и то је лоше за Републику Српску“, нагласио је Додик.

Архива