Програм економских реформи према смјерницама Европске комисије

12.12.2017 Актуелно

 

У обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске на данашњој посебној сједници, Цвијановићева је рекла да овај документ представља надоградњу претходног Програма економских реформи и узео је у обзир резултате и реформске активности које је Влада Републике Српске провела у претходном периоду у различитим областима.

Остварени резултати и макроекономски показатељи, истакла је предсједник Владе, указују на опоравак и стабилизацију привреде у Републици Српској, након тешких година свјетске економске кризе, финансијских блокада које су долазиле са нивоа БиХ, али и тешких елементарних непогода које су обиљежиле претходни период.

Наводећи неке од тих показатеља, Цвијановићева је истакла да је у 2016. години остварен реални раст БДП-а од 3,5 одсто и као такав био је највећи у региону, док је раст у прва два квартала ове године износио 1,9 одсто, односно 1,7 одсто.

„Пројекција раста за 2017. годину износи од 3,5 до 3,6 одсто, док се и у наредним годинама /2018, 2019. и 2020./ очекује наставак стабилног кретања привредног раста по стопама од 3,7 одсто, 3,8, односно четири одсто“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у 2017. години номинални БДП први пут је износио више од 10 милијарди КМ и његов даљи раст пројектован је и за предстојећи трогодишњи период, а очекује се да би 2020. требало да износи око 11,6 милијарди КМ.

„Остварен је континуиран раст индустријске производње и, што је посебно битно, повећање броја запослених у реалном сектору. Након повећања индустријске производње у 2016. години од 8,2 одсто, позитивнии трендови и даљи раст биљеже се и у 2017, при чему је стопа раста индустријске производње у периоду јануар-август износила 2,2 одсто“, прецизирала је предсједник Владе Српске, додавши да је у оквиру индустријске производње регистрован раст броја запослених од 4,3 одсто.

„Анкетна стопа незапослености у овој години износи око 21 одсто и то је најбољи резултат од када се мјери ова категорија у Републици Српској, чиме је остварен пад од 3,8 процентних поена у односу на 2016. кад је износила 24,8 одсто. Закључно са августом ове године број незапослених је за 8,8 одсто мањи у односу на исти период прошле године“, истакла је Цвијановићева.

Истовремено, каже она, број запослених се повећава и очекује се да ће у 2017. премашити 260.000, што ће бити рекордан број до сада. Цвијановићева је додала да је у марту ове године број запослених био за 3,3 одсто већи у односу на исти период претходне године, а за 1,8 одсто већи у односу на цјелогодишњи просјек у 2016. години.

„Рекордне резултате биљежимо и кад је ријеч о покривеност увоза извозом. Годину 2016. завршили смо са 65 одсто покривености, док је у периоду јануар- август 2017, покривеност увоза извозом износила 71,2 одсто и очекује се њен даљи раст и у будућем периоду“, навела је премијер Српске представљајући посланицима у Народној скупштини Српске Приједлог програма економских реформи за период 2018-2020. године.

Архива