Потписан меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020.

10.12.2017 Актуелно

Меморандум су потписали предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић. 

 
Цвијановићева је рекла новинарима да данашње потписивање представља увођење нове праксе и новог вида комуникације Владе Републике Српске са социјалним партнерима. 
 
„На овај начин желимо да оснажимо све што смо написали у Програму економских реформи“, навела је Цвијановићева и истакла да је све што тамо пише написано уз консултације које су вођене са свим социјалним партнерима. 
 
Она је изразила задовољство чињеницом да има подршку социјалних партнера за реформе дефинисане у наредном трогодишњем периоду. 
 
Цвијановићева је истакла да је Меморандумом препозната потреба да се иде на смањење оптерећења цијена рада, питање породиља, закона о стечају, реконструисање предузећа и омогућавање запошљавања. 
 
„Јасно смо нагласили опредјељење да ћемо ићи и на реформе које се односе на постепено преузимање потпуне рефундације када је у питању породиљско боловање, да ћемо се бавити питања иновирања закона о ликвидационом поступку, да ћемо тражити и инсистирати на досљедној примјени закона о стечају, да ћемо ићи и у реструктурисање предузећа да би се проширила пословна основа и омогућило додатно запошљавање“, рекла је Цвијановићева. 
 
Она је навела да се кроз овај меморандум разрађују све мјере договорене са пословном заједницом, те да је он основа за чврст акциони план који ће заједнички бити израђен. 
 
Премијер Српске је нагласила да ће Влада заједно са пословном заједницом реализовати велики и значајан пројекат, који значи подршку додатном запошљавању, а који је испреговаран заједно са Свјетском банком. 
 
„Мислим да ће он бити подстицајан, а подразумјева рефундацију трошкова за порезе и доприносе за сваког новозапосленог радника у привреди“, рекла је Цвијановић. 
 
Она је истакла да је приоритет, осим стварања бољих основа или повећања ликвидности привреде, реформа јавног сектора и фискална консолидација, те да су све те области препознате у данас потписаном документу. „Основа за све јесте наш Програм економских реформи“, рекла је Цвијановић. 
 
Цвијановићева је нагласила и пуну опредјељеност Владе Српске да се у оквиру процеса запошљавања или повећана запослености ради и на додатном запошљавању лица са инвалидитетом. 
 
„Захвалност за оно што је препознала пословна заједница. Остајемо заједно у борби против неформалне односно сиве економије. Она ће подразумјевати већи ангажман и додатни ангажман контролних органа и Пореске управе и Инспектората“, рекла је Цвијановићева. 
 
Она је истакла важност јачања свијести у оквиру пословне заједнице када је у питању престанак праксе непријављивања радника или пријављивање радника на нереалне, односно ниже износе него што је тако у стварности. 
 
„Важан сегмент нашег заједничког рада јесте убразана реформа Завода за запошљавање, као што смо и најавили, да бисмо одвојили оне који спадају у социјалну сферу од оних који јесу активна понуда радне снаге“, рекла је Цвијановићева. 
 
Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да је потписивање Меморандума велики напредак између Уније и Владе и одређено је тачно оно шта треба урадити. 
 
„Оно што је за нас као пословну заједницу, за реални сектор најважније да се први пут говори о смањењу опорезивања рада. Договорили смо се да у периоду 2018-2020. године опорезивање рада сведемо на ниво који је био 2008. године“, навео је Шкребић и додао да је друга, веома битна ставка за послодавце, Закон о порезу на добит. 
 
Он је навео да имају договор са Владом Српске да се инвестирање у основну дјелатност неопорезује као добит предузећа, што послодавци сматрају итекако корисно и допринијеће развоју новим улагањима и отварањима нових радних мјеста. 
 
Шкребић је истакао да рад на црно прави штету буџету и Влади, али и часним и поштеним послодавцима који све обавезе на вријеме и уредно измирују. 
 
„Дајемо пуну подршку Влади Српске у свим овим мјерама које подузели у борби против сиве економије уз услов да кроз резултате те борбе дођемо до смањења опорезавиња рада, а убјеђен сам да ће прилив у буџет бити исти као да имамо већу стопу пореза и доприноса“, рекао је Шкребић. 
 
Он је рекао да је овај пут из програма Екомске политике за период 2018-2020 година извучено оно што је најважније и у највећем дијелу, гдје је било могуће, одређени су рокови и задужења ко има обавезу и до када да проведе одређене пројекте из овог Меморандума. 
 

Меморандум ће бити потписан и са Синдикатом

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да постоји могућност да већ сутра буде потписан меморандум о заједничким политикама за период 2018-2020. година између Владе и Савеза синдиката Српске.

„Ради се на томе. Ми смо опредијељени да са нашим социјалним партнерима учврстимо односе и нашу сарадњу и обавезујемо се и додатно кроз потписивање оваквих докумената. Апсолутно смо отворени да тај споразум о нашим заједничким политикама потпишемо и са синдикатом и ту смо кад год затреба. Мислим да ће се то реализовати, могуће и сутра“, изјавила је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Архива