Помоћ Градске управе Требиње за што скоријy изградњy сигурнe кућа

10.12.2017 Актуелно

„Ако се жене морају вратити тамо гдје је насиље почињено, онда је све то само зачарани круг“, рекла је Лукачева на предавању о теми „Правни прописи, подршка женама и дјеци жртвама родно заснованог насиља“ поводом међународне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“.

Она је истакла да остаје да се види како ће се у пракси проводити Кривични законик Републике Српске, наводећи да то првенствено зависи од центара за социјални рад, центара за ментално здравље, Министарства унутрашњих послова и других субјеката.

„Када случај дође со судова и тужилаштава онда је потребна и едукација у смислу како ће тај закон да имплементирају. Дакле од њих – тужилаца и судија, зависи да ли ће да га проводе на тај или неки други начин“, рекла је Лукачева.

Она је напоменула да насиље над женама постоји свугдје у свијету и у много развијеним земљама од наше, али те земље што имају развијенији систем за збрњињавање жена, да им обезбиједе економску независност, што и јесте најважније.

Лукачева је истакла да овакви скупови и трибине имају за циљ да се подиже свијест јавности да је насиље над женама неприхваљтиво и да су жене равноправне.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Требиње Лука Петровић нагласио је да је потребно урадити нова правила и уредбе, те промјене закона како би се насиље у породици искоријенило и како би сваки човјек имао право на живот, а све у складу са принципима демократије.

Он је истакао да ће Градска управа помоћи да се у што скорије вријеме изгради сигурна кућа на овом подручју.

Предсједник Актива жена Градског одбора СНСД-а Валерија Лакић је нагласила да насиље не познаје границе, богатство ни економске прилике, те да је евидентно да се дешава у цијелом свијету због чега је неопходно благовремено реаговати.

„Републике Српска је уложила све своје потенцијале како би заштитила породицу, првенствено жену од било каквог облика насиља“, рекла је Лакићева.

Архива