Hа нивоу БиХ блокирани cви процеси у вези са Реформском агендом

12.12.2017 Актуелно

 

„Постало је много отужно да се стално прича о истим стварима, а никада не можете да забиљежите неко кретање… Имате ситуацију да су партије, попут ових које су из Републике Српске – СДС, ПДП и НДП потписивале Реформску агенду, а онда, када су долазиле ствари на извршење, говориле да неће да имају ништа с тим“, каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, политички незрела ситуација била је када је ПДП први потписао Реформску агенду. „Сјећам се да је тада /потпредсједник ПДП-а/ Игор Црнадак одржао прес-конференцију са високим представником у БиХ Валентином Инцком, који нема никакве везе ни додирних тачака са Реформском агендом, и рекао како су сви опредијељени да то функционише“, подсјетила је Цвијановићева.

Она каже да су на нивоу БиХ потписали Реформску агенду чак и онда када је садржавала одреднице да треба приватизовати електропривреду.

„Сви су овдје јавно говорили да се то не смије десити, а горе су то потписали, и да треба донијети нови закон о раду. Онда су истог дана, након што су то тако глорификовали на нивоу Сарајева, рекли како су они реформски опредијељени момци, како су они за Европу, дошли овдје у синдикат, у Републику Српску, у Бањалуку и говорили како је страшна ова власт која хоће да донесе нови закон о раду“, рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Она је истакла да је то збир неозбиљних људи који су дали многа неозбиљна обећања, која дијелом не могу, а дијелом не желе свјесно да изврше.

„Процеси су горе блокирани, оне ствари које се појављују у контексту Републике Српске, морам да кажем, да су та сва рјешења готова, али ево и ми мало чекамо да видимо шта ће то они урадити па да онда и ми дамо свој додатни допринос. Али, кад је суштинско кретање у оквиру агенде, онда ту нема застоја које долази из Републике Српске и управо је застој на нивоу БиХ“, каже Цвијановићева.

Говорећи о застоју у вези са европским Упитником, она је рекла да су предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и људи са нивоа БиХ причали да је то зато што Република Српска није дала одговоре.

„Ми смо тада рекли – не можете добити одговоре док не успоставимо механизам координације. Када се будете навикли да то треба да координишемо, то ће бити. То се на крају десило, направљене су радне групе, нешто је кренуло“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ни дан данас нема заокружене приче у вези с тим, упитавши гдје је тај резултат.

„Они нису били у стању на вријеме ни да мисле о цјелокупном процесу који има неколико димензија. Сви нивои власти да дају одговоре, па сви заједно да их сортирамо и средимо да би они имали јединствену снагу, а паралелно с тим да се обезбјеђује прича, расписују процедуре, и не знам ни ја шта све ради, води рачуна о преводу. И онда вам је крива Република Српска“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је изненађује огромна стрпљивост ЕУ.

„Прича око европских интеграција или око аранжмана са ММФ-ом је дефинитивно једино љепило које ову земљу држи на окупу“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је једно од образложења које је било дато када су уведене санкције предсједнику Републике Српске било то да би се убрзао пут БиХ према ЕУ.

„Јесмо ли галопирајућим кораком у ових годину дана трчали, од тих санкција, па стигли до ЕУ? Ми смо још у горем стању од оног гдје смо били прије годину дана. Прије годину дана су људи у Сарајеву још могли да лажу да кажу биће Упитник, све ће то бити ријешено, па је прошла година дана, па није. Могли су да лажу и да говоре прије годину дана јер им се више вјеровало“, рекла је Цвијановићева.

Она је упитала да ли треба стално лагати и говорити како се реформе дешавају, како се трчи на европском путу или треба једном погледати истини у очи и рећи ко је за то крив, сјести заједно и видјети како се може урадити а да тај неко ко је крив испуни своју обавезу, а не да се то сведе на неку дневнополитичку причу.

Говорећи о недавној посјети Србији тројице чланова Предсједништва БиХ и наступу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, она је оцијенила да тај циркус показује да је земља тотално у раскораку сама са собом, јер се ни у једном питању не може постићи договор.

„Моја логика би била да се прво припреми одлазак негдје на неки састанак, да се ствари о којима нисмо довољно пречешљали претходно и видјели да ли имамо или немамо сагласност не делегирају и њима се не бавимо. Трећа ствар је да то показује да је БиХ никаква, несређена унутра, да ми не знамо уопште да причамо са свијетом око нас“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, БиХ је испроблематизовала са својим суједима све што је било могуће.

Она је подсјетила на неспоразуме са Црном Гором око Суторине, па напад на тадашњег премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, додавши да је то ситуација која је толико срамотна и грозна и нема начина да се оправда.

Премијер Српске је подсјетила и на ситуацију око пељешког моста, када је оптуживана Хрватска што хоће да гради, а ЕУ што то финансира, па на крају комуницирање између ресорних министарстава Републике Српске и Хрватске поводом рјешавања питање Рафинерије у Броду.

„Не можете цијели живот проблематизовати све око вас, а причати како желите добре односе. То показује да је држава неозбиљна“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да то не важи за институције Републике Српске, јер се оне понашају кредибилно.

„Безброј пута су нам то рекли ти исти странци који не желе да виде то што се дешава у Сарајеву, јер је њима страшно тешко политички да изрекну, да кажу да је Република Српска у праву. Са сваким од њих кад причамо мимо камера, они кажу ви сте одлични, тешко се договарамо али кад се договоримо ви сте ту“, каже Цвијановићева.

Она је навела да никад није видјела количину способности да се обећавају ствари, а да се зна да неће бити извршене, као што се чини на нивоу БиХ и истакала да то ужасава.

Цвијановићева је рекла да је, иако је дуго у политици, за њу било застрашујуће кад је видјела како у неким заједничким делегацијама у којима је била у свијету, почне прича – „ми можемо, ми смо европски оријентисани, ми смо за ово, ми смо за оно“, а кад дођете на извршење, не можете ништа да урадите.

„На састаницима сам рекла – `Дајте молим вас, имамо с друге стране људе који нас знају, престаните да лажемо да то можемо да урадимо 12. децембра кад не можемо можда ни 6. маја сљедеће године, дајте да будемо реални, да само заузимамо ставове гдје можемо да испоштујемо шта смо рекли`. И нисам успјела у томе“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је Влади важно оно што ради у Републици Српској. „Ми побољшавамо нашу економску ситуацију, имамо добру сарадњу са социјалним партнерима“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, оно што је отворено од питања биће затворено у наредном периоду.

„Наши су показатељи добри с обзиром на ово зло с којим смо били суочени.
Од тешких времена, криза које су биле годинама, до системских грешака, тешких елементарних непогода и, коначно, до тих финансијских блокада, које су долазиле из Сарајева. Не постоји више ствар о којој ми говоримо како нешто нисмо извршили“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се редовно извршавају обавезе. „Чак смо на себе као буџет преузели и неке обавезе које на нас нису спадале да бисмо растеретили цјелокупну сферу и да се брже крећемо напријед“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је оптимиста када је ријеч о Републици Српској. „Мислим да ми, дефинитивно, идемо узлазном линијом и мислим да партије из опозиције покушавају на све начине да то поремете, да покваре ту слику“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да зато не види ни као добронамјерну ту њихову активност везано за породиље.

„Да су добронамјерни, они би сјели да о томе причају, да кажу `Може ли се то ријешити на овај или онај начин`, да продискутујемо, а не да дијеле транспаренте, изводе људе на улицу, а при томе нико не води рачуна о тих 6.000 врло задовољних будућих мајки које ће остварити ово право“, навела је Цвијановићева.

Она сматра да ће опозициони посланици на сједници Народне скупштине Републике Српске вјероватно покушати на неки начин да одуговлаче и усвајање буџета и економског програма.

„Има и још један важан закон и то је нешто што је тражило наше друштво и ја сам задовољна што смо то дефинисали, а то је успостављање регистра пресуђених педофила“, напоменула је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то су ствари које породице у Републици Српској и друштво жели да види да фунционише и да буде на снази.

„Ми то морамо урадити, али сам чула из њихових редова да говоре како ће то одуговлачити, како ће се позивати на повреду Пословника, не знам која све чуда само да би се осујетило доношење ових закона“, рекла је Цвијановићева.

Архива