Додик: Босићева декларација о аутопуту Београд – Сарајево штетна за Српску

14.12.2017 Актуелно

Додик сматра да је то искључиво у интересу политичког Сарајева и да су Босић и они који су данас подржали ту декларацију из Републике Српске били на фону бошњачког политичког пројекта који иде за тим да се исток Српске потпуно занемари и да се на тај начин исфаворизује оно што је њихов интерес.

„Не видим потребу за тим и одбацујем било какву сагласност коју би Република Српска дала. Остајемо на траси Вишеград-Рогатица-Соколац-Пале-Источно Сарајево-Сарајево и тај став се неће мијењати и нећемо дати сагласност“, рекао је Додик и додао да је ријеч о спекулацији Босића и оних из СДС-а који су то урадили.

Додик наглашава да је то било непотребно за Републику Српску јер се у овом тренутку разговара о изградњи ауто-пута који повезује Брчко, Бијељину и даље према Београду и то је Српска у својим стратешким плановима већ донијела.

Према његовим ријечима, овако је Босић био у функцији реализације бошњачког циља да Брчко комуникацијски веже за Сарајево.

Говорећи о Акционом плану за чланству НАТО /МАП/, Додик је рекао да је ХДЗ, који представља политичку вољу Хрвата у БиХ, загледан у своју матичну земљу Хрватску и логично је да подржава НАТО интеграције и да то разумије, али и да ХДЗ вјероватно разумије да је српски народ загледан у политике глобалних регионалних интеграција у вези са оним што ради Србија, која је прогласила неутралност и то Република Српска подржава.

„То није наш циљ и док ми водимо ове политике нећемо давати сагласности на нивоу БиХ“, истакао је Додик.

Говорећи о Дејтонском мировном споразуму, Додик је рекао да је он урушен вољом међународног фактора, скрнављен насиљем високих представника у континуитету који су рушили његове базичне одредбе.

„Главни кривац за нефункционисање БиХ је наметање рјешења које су чинили странци у овој земљи. Овдје се и даље задржава процес одлучивања који се зове амбасадорократија која подразумијева да амбасадори неких страних земаља покушавају да донесу одлуке, а онда би кривили нас зашто то не функционише“, нагласио је Додик.

Он је додао да Дејтонски споразум никада није примијењен до краја и да се почео одмах мијењати да би се омогућила доминација пројекта бошњачко-муслиманског народа у БиХ на уштрб Хрвата и Срба.

Додик је нагласио да БиХ може успјети само под условом да се три конститутивна народа и њихови представници нађу на нивоу БиХ, без странаца, и покушају да нађу базични консензус, који никада није постигнут.

На питање да ли преко Ненада Стевандића жели да дестабилизује опозицију у Српској и позицију коалиционог партнера ДНС-а, Додик је рекао да је Стевандић добар партнер и да је показао своју приврженост идеји Републике Српске тиме што је изашао из СДС-а и формирао своју политичку партију која се укључила у структуру већинског одлучивања у Српској.

Према његовим ријечима, односи које Стевандић има са ДНС-ом су односи двије политичке партије и нека кадровска питања биће брзо разријешена.

На питање новинара шта је остало од Дејтонског мировног споразума, лидер ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је да је остао Дејтон, колико год оскрнављен неким фазама које је назвао „пузајуће измјене Устава ФБиХ“. Он сматра да ће се о томе морати веома брзо разговарати након избора. „Вјерујем да ћемо бити у тој позицији власти на свим нивоима и онда ћемо врло прецизно заузети свој став и наш циљ је обезбиједити конститутивност три народа“, каже Човић.

Говорећи о ставовима међународних институција и будућности БиХ, Човић каже да ће двије странке наставити да граде овакве партнерске односе и европски пут, у чему су били предводници. Он је подсјетио да је БиХ требало до 15. децембра да заврши Упитник Европске комисије, а још није испуњено ни 20 одсто, јер се механизам координације не активира до краја.

Архива