Ратко Младић je херој и патриота који је спријечио геноцид над српским народом

22.11.2017 Актуелно

„Првостепена пресуда Хашког трибунала Младићу није изненађење јер је био унапријед осуђен. Само су га одвели у Хаг да му то прочитају. Ово је срамни шамар српским жртвама, а не пресуда Српској, српском народу и ВРС“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да ће Хашки трибунал остати мјесто које није допринијело помирењу, него подјелама.

Предсједник Српске је истакао да је у народу за Младића резервисано мјесто хероја, а да је Хашки трибунал селективно судио, што је видљиво из пресуда којима су највише осуђени Срби.

„Генерал Младић остаје херој српског народа и првостепеном пресудом је мит о њему као хероју само ојачан. Само историја може пресудити генералу Младићу, а Хашки трибунал је дијелио селективну правду“, нагласио је Додик.

Он каже да српски народ не може да утиче на хашке пресуде, али да ни те пресуде не могу да утичу на историјско памћење и историјске чињенице.

„И сам Младић је од свог адвокатског тима захтијевао да се утврди само истина. Генерал Ратко Младић није официр коме може судити суд. Таквима суди историја, и само она ће дати свој коначан одговор ко је био генерал Младић“, додао је Додик.

НЕЈЕДНАК ТРЕМАН ХАГА ПРЕМА ЖРТАВА

Он је рекао да у условима неједнаког третмана свих жртава, апсолутне селективности према жртвама и према злочинцима, коју годинама спроводи Хашки трибунал, пресуда која је данас изречена генералу Младићу, нажалост, није никакво изненађење.

„Не знам да ли данас у Републици Српској и у једном српском домаћинству, након сазнања да је генерал Младић осуђен, ико жив вјерује да је генерал крив. Народ у Српској није чекао став ни Хашког, нити било којег другог суда, да генералу Младићу одреди мјесто“, навео је Додик.

Он је истакао да је мјесто хероја Младић сам резервисао, дијелећи патње свог народа и војске којом је командовао.

Предсједник Српске нагласио је да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила утврдио да је број српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату 29.070.

Он каже да је према подацима Истраживачког документационог центра Сарајево у протеклом рату страдало 62.013 Бошњака и 8.403 Хрвата.

„Закључно са 15. новембром ове године, у Хашком суду оптужено је 127 лица за почињена дјела ратног злочина која су територијално повезана са простором БиХ од 1992. до 1995.године. Од тога броја, 90 оптужених су Срби или 70,8 одсто, 28 Хрвати или 22,1 одсто и девет Бошњаци или 7,1 одсто. За геноцид и учешће у извршењу геноцида Тужилаштво у Хагу није никада оптужило ниједно лице несрпске националности. Оптужена су 23 лица српске националности за геноцид и учешће у извршењу геноцида“, додао је Додик.

Он је рекао да су многи од Срба осуђени за најтежа кривична дјела кршења хуманитарног и ратног права, од којих је најтежи геноцид и злочин против човјечности.

„Осуђивани су носиоци политичких, јавних и војних функција свих рангова, од најнижих до највиших, и то како за индивидуалну, тако и за командну одговорност, те су им се на терет стављале квалификације учешћа у удруженим злочиначким подухватима над Бошњацима и Хрватима“, навео је Додик.

Дотле, каже Додик, на другој страни Хашки суд није никог оптужио за удружени злочиначки подухват, само девет Бошњака и 28 Хрвата појединачно.

„Испаде да на другој страни није било ни политике, ни војске, ни генерала, ни војника, већ само неодговорни појединци. Када је ријеч о Бошњацима и њиховим злочинима над српским становништвом у БиХ, подигнуте су оптужнице у само три случаја, и то суђење Расиму Делићу по основу кривичне одговорности надређеног команданту одреда `Ел муџахедин` у саставу трећег корпуса Армије БиХ /три године затвора/“, истакао је Додик.

Он је подсјетио и на суђење управницима и стражарима логора „Челебићи“ у општини Коњиц, када су три лица осуђена, од којих један Хрват, а једно ослобођено.

Додик је навео и суђење Насеру Орићу по основу кривичне одговорности за злочине у неколико села општина Сребреница и Братунац, гдје је ослобођен.

„Из свега наведеног, слиједи да је однос Хашког суда према српским жртвама у најмању руку неравноправан, те посматрајући по националној структури осуђених лица, видимо да је Србима изречено пет доживотних казни и 758 година затвора, Хрватима 166 година затвора и Бошњацима 41,5 година затвора“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је од укупно 207,5 година затвора досуђених Хрватима и Бошњацима, само 50,5 година казне затвора изречено за злочине над Србима, што чини 5,2 одсто од укупно изречених казни затвора, не рачунајући доживотне казне затвора.

„Прије свега и изнад свега, и данас са овог мјеста, желим да изразим жаљење због сваке жртве из сваког народа. Волио бих да и са неке друге стране постоји исти степен жаљења због српских жртава. Међутим, 25 година од краја рата ми гледамо ликовање и оргијање у ФБиХ након ослобађајуће пресуде Орићу“, нагласио је Додик.

Он каже да је правна струка у Хагу потпуно поражена, те да је онемогућила развој и промоцију помирења у БиХ, поставши мјесто додатног раскола у БиХ.

ИЗ УЏБЕНИКА У СРПСКИМ ШКОЛАМА ИЗБАЦИТИ СВЕ О ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ

Додик сматра да из уџбеника у српским школама треба избацити све садржаје о Хашком трибуналу јер је то од почетка мјесто неправде, смишљено да се српске жртве поново побију и осуде, што је увјерење цијеле српске јавности.

Он је додао да је неравноправан статус жртава довео до неравноправне националне структуре осуђених и оптужених, због чега би наивни могли закључити да је у БиХ побијен незнатан број Срба и да није вођен тежак грађански рат.

Додик је рекао да је очигледно циљ био да се оваквим пресудама амнестира муџахединска идеологија Алије Изетбеговића и његовог стварања исламске државе.

Он је навео да не треба заборавити пристрасност међународне заједнице током и након рата, како би се избјегло суђење интервенционистичким НАТО снагама које су српске положаје бомбардовали осиромашеним уранијумом, те осудили Младића да је крив јер је узео таоце да би то спријечио.

„Ако знамо да је близу 30.000 Срба у том рату убијено, онда желимо да нам неко одговори и ко је побио те људе. Желимо да неко и одговара за те злочине. Све док свака жртва не добије свој смирај кроз спровођење правде, овдје ће се и даље водити различите и тешке полемике“, навео је Додик.

Он је истакао да је овом пресудом „задат ударац БиХ“, која се показује као немогућа и дубоко подијељена земља.

„Ситуација у којој на једном простору живе три народа и три истине о једном рату, у којем су ратовали сви против свих, могла је да се доведе у какво- такво нормално стање да су и Хашки суд и судови у БиХ објективно и поштено радили свој посао и доносили такве одлуке. Па и саме судије Хашког суда свједочиле су о великим политичким притисцима на суд у ранијем периоду. О притисцима на Суд БиХ не морам говорити – то је очигледно“, нагласио је Додик.

Он каже да се таквим радом не може обезбиједити помирење међу народима.

„Вршити притисак на правосуђе да напише пресуде и да остану непроцесуирани злочине над жртвама, говори да је овдје била деценијска намјера сатанизације Срба, те да се покушавају створити услови за даљу сатанизацију Српске. Ово није пресуда ни Српској, ни Србима, ни српској војсци, и ми морамо да се прије свега окупимо око Српске и Србије, као и наших народних и националних вриједности“, поручио је Додик.

ЗАЈЕДНО ПРОЋИ И КРОЗ ОВО БРЕМЕ, НАЋИ СНАГУ И КРЕНУТИ ДАЉЕ

Додик је рекао да је након пресуде у свијет отишао мит о Младићу као хероју и легенди српског народа.

„Ових дана сви Срби треба да се окупе око Младићеве породице и њега и да заједнички прођемо кроз ово тешко вријеме, борећи се за Српску и њену државност, што је најбољи начин да се одужимо генералу и многима који су дали животе за Српску, нађемо унутрашњу снагу и кренемо даље“, рекао је Додик.

Он је навео да је пресуда Младићу показала да Срби не могу рачунати на међународну објективност, како правосудну, тако и политичку, која је на бази политичких утицаја одлучила да се на овај начин пресуђује у Хагу.

„Данас нисмо чули да је генерал Младић лично починио или наредио убиство. Очигледно, да је то урадио, можда би био ослобођен као Насер Орић, који је то учинио. Младић је командовао операцијама одбране Срба и тамо гдје је било потребно у интересу одбране слободе. Овдје је осуђено наше право на слободу, кућу, отаџбину…“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Српска не прихвата неку врсту колективног суђења, односно да је Младић крив за, како тврде у Хагу, удружени злочиначки подухват.

„Вјерујемо да је првостепена процедура у вези са пресудом завршена. Мада немамо неки оптимизам што се тиче другостепене, свакако је да мислимо да ће историја једног дана указати да је Хашки трибунал формиран да искључиво суди Србима“, каже Додик.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Архива