Производња електричне енергије у РиТЕ „Гацко“ неће бити спорна

08.11.2017 Актуелно

 

Додик је навео да је због проблема у вези са откривком угља, која је требало да почне у марту, подржао руководство РиТЕ да уђу у процес слободне погодбе са извођачима са којима се овдје традиционално радило.

„Процес жалби и неспособност Комисије за разматрање жалби БиХ довео је компанију у проблеме са дугорочним периодом откривке. Не смије се дозволити да производња буде угрожена и да људи остају без посла“, нагласио је Додик и напоменуо да нико не смије бити толико неодговоран да предузеће доведе у такво стање.

Он је напоменуо и да би усљед застоја у производњи наступила штета од стотине милиона.

„Дошао сам да подржим ново руководство у њиховом настојању да одрже систем стабилним, јер је ријеч о стратешком предузећу, не само у „Електропривреди Републике Српске“, већ у цијелој Српској, које остварује и пословну, и јавну и социјалну функцију“, рекао је Додик, истичући да ово предузеће у континуитету остварује добре резултате.

Он је рекао да оваква предузећа не треба да буду у систему јавних набавки, те да овакве врсте производње треба да буду на систему набавке прописане законом у комерцијалном смислу.

Додик је навео да се годинама покушава реформисати систем јавних набавки, али да то тешко иде.

„То је мјесто највеће корупције – систем јавних набавки и жалбеног поступка. То је мјесто гдје се врше различити утицаји и то мора бити промијењено“, нагласио је Додик.

Он је рекао да се ТЕ суочава са проблемима да је цијена коштања електричне енергије већа него што је фактурисана вриједност за тржиште, и то је питање регулатора и може се ријешити на начин повећања или прилагођавања те цијене.

„Чињеница је да је процес производње електричне енергије у Републици Српској обиљежила суша и да је хидрологија веома слаба тако да су термоелектране „Гацко“ и „Угљевик“ кључне за стабилност цијелог система и за нашу енергетску безбједност“, рекао је Додик и поручио да је овдје неопходно ангажовање и министарстава и ЕРС-а.

Додик је рекао да се од руководства РиТе „Гацко“ захтијева да ријеши све недостатке и у процесу рада, и по питању различитих злоупотреба и криминала.

Додик је рекао да мора бити ријешен и проблем са крађом нафте.

Говорећи о плановима у вези са почетком градње Термоелектране „Гацко 2“, Додик је најавио скоро потписивање уговора са кинеским инвеститором, истичући да подржава што бржу и ефикаснију реализацију тог стратешки важног пројекта, те да постоји могућност да уговор буде потписан чак и до краја овог мјесеца.

Додик је похвалио залагање новог руководства да систем одржи стабилним.

Директор РиТЕ Гацко Бошко Козомара захвалио је предсједнику Српске за посјету и подршку коју пружа овом предузећу и одржавању система.

„Договорили смо да ћемо наставити да радимо пуном паром и да уђемо у другу фазу изградње ТЕ „Гацко“ „, рекао је Козомара.

Састанку су присуствовали и представници ЕРС-а и градоначелник Требиња Лука Петровић.

Архива