Pепублички буџет за 2018. годину мора бити стабилизујући и потпуно ликвидан

19.11.2017 Актуелно

 

Додик је рекао новинарима након сједнице Предсједништва СНСД-а да се разговарало о преднацрту буџета и економским реформама и да је у том погледу усвојено више од 30 закључака који се односе на разне секторске политике и потребе да се на том плану учине додатне активности и програми.

„Прије свега, констатовали смо да је економски развој Српске у овој години био оптерећен регионалним и глобалним кретањима у економији која су доприносила разним притисцима, а да су мјере Владе Српске које смо повлачили и у овој години биле усмјерене на повећање домаћег бруто производа /БДП/, за који очекујем у овој години раст од три одсто“, нагласио је Додик.

Према његовим рјечима, на бази раста БДП-а у овој години, може се очеквати да у идућој години у Српској БДП по глави становника буде 9.000 КМ или преко 5.000 долара, те да је у том погледу остварен развојни помак у односу на прије десетак година, када су те вриједности биле на минимуму.

Додик је навео да је на сједници констатовано и да институције БиХ нису биле у функцији економског развоја Републике Српске, додајући да је више од 748 милиона КМ за пројекте развоја у Српској у овом моменту блокирано у тим институцијама.

Према његовим ријечима, то су, прије свега, пројекти Међународног монетарног фонда, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, а нису усвојене ни промјене акциза, због чега је Српска изгубила око 90 милиона КМ.

„Ми вјерујемо да је овдашња опозиција, односно власт на нивоу БиХ, искључиво имала за циљ да онемогући долазак тих средстава у Српску, како би утицала на застој у њеном развоју и то је оно што примјећујемо и кроз низ мјера предлаганих у прошлој години, а које су сада веома актуелне“, истакао је Додик.

Он је додао да је и у таквим околностима Српска осигурала веће приходе за 94 милиона КМ у свом буџету.

„Тиме је обезбијеђен суфицит у буџету за ову годину од 127 милиона КМ, који је употријебљен за сервисирање страних дугова“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да се плате у наредној години неће повећавати, остаће исте, а да се ресурси за повећање плата виде у томе да се у буџету задржи постојећи оквир, који је смањен и скоро је на свјетском финансијском стандарду, те да ће се путем политика које сада Српска има, смањити број запослених и тиме доћи до цифре од шест одсто од БДП-а за плате у јавном сектору.

Он је навео да су издвајања за пољоппривреду била око 400 милона КМ, те да се у области шумарства требају провести одлуке Владе Српске везане за продају шумских сортимената искуљичиво домаћим купцима на простору Српске.

Према његовим ријечима, Предсједништво СНСД-а је констатовало да је стање у здравству сложено и оптерећено заосталим обавезама и задужило је Владу Српске да направи санациони програм како би та област била ликвидна и функционала.

„Наше инвестиције у идућој години треба да детерминишу наше економске активности. То се односи и на уговарање даљих радова на изградњи пројекта `Горњи хоризонти`, Термоелектране `Гацко`, Хидроелектране `Бук–Бијела` и даљег уговарања изградње ауто-путева на правцу Добој–Модрича–Брчко-Бијељина–граница са Србијом, те правца Бањалука–Приједор–Нови Град, као и путни правац Вардиште–Вишеград–Соколац–Пале-Источно Сарајево“, навео је Додик.

Он је додао да у инвестиције треба урачунати и одређене водозаштитне системе, затим пројекат посебних економских зона о чему се разговара са кинеским партнерима.

Додик је рекао да за идућу годину треба пажњу посветити и стварању пројекта демографског развоја, што подразумијева пронаталитетну политику, али исто тако и политику руралног развоја.

„Незадовољни смо стањем у области образовања, прије свега у високом образовању, гдје се поткрало много непотребних и лоших ствари, и у том контексту Предсједништво СНСД-а је закључило да се `под лупу` ставе све дипломе из Широког Бријега, Травника и сличних дестинација које су на нетранспарентан и сумњив начин обезбијеђене, и све те дипломе биће преиспитане“, рекао је Додик.

Он је навео и да се од Владе и ресорног министарства тражи да се уђе у процедуру доношење новог закона о високом образовању.

Архива