Oткривен cпоменик борцима за слободу y Невесињу

08.11.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да је Невесиње град херој који је у отаџбинском рату и кроз историју био мјесто одбране слободе и има значај за слободу на ширим српским просторима.

„Постављање овог споменика, који је посвећен свим страдалим у ратовима на овом простору кроз историју, јединствена је прилика да се покаже да овдје нема подјела. Дугове морамо да враћамо тако што овдје остајемо, што овдје градимо“, истакао је Додик.

Он је додао да у Невесињу данас почиње реконструкција спортске дворане, те да ће Влада Републике Српске издвојити 450.000 КМ за спортску дворану и дом културе, као и да ће бити настављена санација саобраћајне инфраструктуре и изградња водовода.

Додик је нагласио да се на подручју Невесиња гради систем хидроелектрана „Горњи хоризонти“, што ће допринијети да се на овом простору побољшају услови за живот.

Он је додао да ће се радити на запошљавању дјеце погинулих бораца, те да ће данас приликом посјете Термоелектрани „Гацко“ обезбиједити да тамо буде запослено десеторо дјеце погинулих бораца.

Додик је најавио довођење инвеститора који ће отворити око 200 радних мјеста у Невесињу.

Његово преосвештенсто владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије освештао је споменик у Невесињу и том приликом рекао да је он достојан Невесиња и по томе ко га је радио и како га је урадио, те шта на њему пише.

Према његовим ријечима, овај споменик није само „опоменик и знамен, него споменик помирењу јер нема никакве подјеле на ове и оне у ратовима, бунама и устанцима, јер су сви били за слободу и за наш живот“.

„Не смијемо само да се сложно и људски боримо у рату, него да будемо људи у миру и да овај прелијепи крај унаприједимо“, нагласио је владика Григорије.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је откривен споменик слободи јер без слободе нема државе.

Он је истакао да фигура ратника симболизује борбу за свој дом, народ и слободу, а крст изнад њега симболизује континуитет српског православног бића у српској Херцеговини.

Авдаловић је додао да је Митровдан у Невесињу дан страдања, али и празник слободе, подсјећајући да је велики број људи у митровданским биткама 1992. и 1994. године погинуо бранећи слободу и своју породицу.

Он је нагласио да је захваљујући тим биткама опстала српска Херцеговина и створена Република Српска.

Авдаловић је рекао да је споменик у Невесињу ремек-дјело вајара Миодрага Живковића, који је направио Тјентиште и Кадињачу, као и Шумарице.

Вијенце на споменик положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар Савановић у име Владе Републике Српске, делегација Народне скупштине Републике Српске, члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, делегација Борачке организације Републике Српске, те више делегација удружења проистеклих из обрамбено-отаџбинског рата, као и начелници источнохерцеговачких општина.

Откривању споменика присуствовали су представници извршне и законодавне власти Републике Српске, српски представници у Парламентарној скупштини БиХ, начелници општина из Црне Горе, ратни команданти, те велики број грађана.

Архива