Није проблем Вучићев став, него унутрашњи односи у БиХ

03.11.2017 Актуелно
 
„Проблем је у спровођењу Дејтонског споразума како је написан, јер се он не спроводи као такав, многе мјере су на силу донесене и ми то не поштујемо, без обзира што је ријеч о високом представнику“, рекао је Додик за Федералну телевизију и додао да се чека тренутак када ће све то бити оспорено. 
 
Он је поновио да је високи представник насиљем, уцјенама отпуштањем из институција у знатној мјери оскрнавио Дејтонски споразум на штету Срба и Хрвата и тиме постао директни извршилац политике Бошњака у покушају мајоризације друга два конститутивна народа, што Српска никада неће прихватити. 
 
Предсједник Српске је рекао да признаје да Србија, као матична земља српског народа, има утицај на њега, те да са предсједником Србије Александром Вучићем има примјерену и добру сарадњу, као што је то имао са ранијим предсједницима и премијерима те земље. 
 
Према Додиковим ријечима, Вучић поштује право Републике Српске да одлучује о стварима које се тичу ње. 
 
„Наши састанци усмјерени су искључиво да нађемо заједничке пројекте око којих ћемо се окупити да би их заједнички реализовали на добробит живота не само Срба, Републике Српске, Србије, него свих који живе на овим просторима“, истакао је Додик. 
 
Он је додао да стоји иза Србије, која као највећа и најмоћнија земља на Балкану има и највећу одговорност за стање мира и бесконфликтног друштва какво је сад у региону. 
 
Говорећи о декларацији о заштити и очувању српског народа, Додик је рекао да је неко то спекулативно назвао декларацијом о опстанку српског народа. 
 
„Радимо на тој декларацији и половином новембра она би требало да буде написана у првом тексту“, најавио је Додик и објаснио да декларација има амбицију да окупи све релевантне српске званичне институције и удружења у креирању вриједности које су важне за српски народ, попут писма, језика и достигнутих политичких права. 
 
Декларација, истакао је Додик, неће бити усмјерена на урушавање политичких структура у земљама којима живе Срби него ће покушати да се концентрише на методологију очувања политичких права једнаких за све, и тамо гдје су Срби маргинална мањина и тамо гдје су одлучујући фактор, као што су у БиХ гдје су конститутивни народ и имају Републику Српску, а поготово у Србији. 
 
Предсједник Републике Српске је додао да ће у Србији бити креирани механизми и фондови подршке за финансирање пројеката тамо гдје Срби живе, попут школа и обданишта.

Архива