Hеприхватљиви напади на парламент

20.11.2017 Актуелно

 

Додик је истакао да Народна скупштина функционише, да поштује своје процедуре и доноси законе, те да ту нема никаквих проблема.

„Некоректна је велика начелна прича о поштовању устава и закона. Шта је овдје незаконито и неуставно урађено? Да ли се то њима свиђа или не, то је друга ствар“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, приједлог опозиције јесте да се избаци полиција из обезбјеђења Народне скупштине, што је, како је додао, немогуће.

Додик је нагласио да свуда постоји полиција која штити објекте и личности, те да је немогуће да у парламент дође предсједник Скупштине или предсједник Владе и да кажете да нема око објекта никога.

„Некоректно је да није испоштован договор да се о детаљима састанка не излази у јавност. Ми смо се сагласили да се нешто ради, не на томе споразуму, него на једном новом оквиру, а да то буде њихов приједлог“, рекао је Додик, додајући да је уз овакве манипулације изгубљен значајан дио могућности да се нешто ради на том питању.

Додик је навео да и владајуће странке имају питања која би поставиле на дневни ред, као што је рад у заједничким институцијама.

„Како је могуће да њихови представници блокирају у институцијама БиХ 748 милиона КМ разних средстава која су требало да дођу у Републику Српску. Ми знамо да то намјерно раде, зато што су хтјели да доведу Републику Српску у потпуно безнадежно финансијско стање, у чему нису успјели“, поручио је Додик.

Он је подсјетио да је за Српску блокирано 250 милиона КМ од ММФ-а, 150 милиона КМ од Свјетске банке, исто толико од Европске банке за обнову и развој, као и средства Европске инвестиционе банке.

„Влада и институције Српске сматрали су да треба на почетку године увести акцизе у условима јефтиног горива и долазеће туристичке сезоне. Само по основу наплате тих акциза, Република Српска је изгубила 90 милиона КМ“, нагласио је Додик.

Он је поручио да Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/ ради одлично, те да се ништа неће десити када је ријеч о овој медијској кући.

Додик је поручио да власт у Српској не организује изборе, већ да то ради Централна изборна комисија, код које опозиција треба да тражи изборне услове.

„Рекао сам јуче да овакав приступ не може да буде ни основа за разговор, јер дођете у позицију да вам предлажу да се суспендује Влада, да кажу да ће предлагати законе нека радна група. Шта то значи – увођење неког ванинституционалног система“, упитао је Додик.

Он је додао да би добар приједлог могао бити да се формира савјет Републике, који би разматрао сва важна питања, поготово она на нивоу БиХ, али да не би могао бити савјетодавног већ обавезујућег карактера.

Додик је поручио да споразум са опозицијом неће бити завршен до наредне сједнице парламента, већ да ће се радити темељно и свеобухватно, са свим стварима које и владајуће странке сматрају неопходним.

„Ми и даље мислимо да је на сцени општи напад на институције Српске, мало су умањили притиске на предсједника Републике и Владе, сад су навалили на Народну скупштину и РТРС. Нападају кључне институције у Српској и то не може бити дио договора“, сматра Додик.

У Бањалуци је јуче одржан састанак предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића са лидерима владајућих и опозиционих странака у Републици Српској.

Архива