Додик: Позив Хрватима да потпишу петицију

04.11.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да ће разговарати са представницима политичког живота хрватског народа у БиХ с циљем да се та петиција потпише заједно са њима и на просторима на којима живе Хрвати.

„На тај начин треба да покажемо снагу неприхватања једне глупости која је наметнута од стране високог представника и која је супротна Уставу“, истакао је Додик.

Он је новинарима, на Правном факултету у Бањалуци, пред почетак научног скупа „Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“ рекао да неки правници који заврше право у тој згради иду и подржавају вануставне активности.

„То је немогуће. Зато је можда и прилика што сам дошао овде да им кажем какви су то правници који подржавају вануставно понашање, ванправно понашање“, рекао је Додик.

Он је рекао да је опозиција своје понашање око референдума показала на референдуму о Дану Републике, јер није гласала за то, а онда је то и опструисала.

„Није било никакве јавне подршке. Чињеница је да је овдашња опозиција на власти у БиХ и сада. Ако бисмо и спровели референдум, а ја вјерујем да би то народ подржао, требало би да то неко спроводи у заједничким институцијама, а немамо сигурност да би они то учинили. Они су се показали као ноторни издајници који бјеже од сваке врсте посла који је важан за Републику Српску“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање новинара да ли ће у понедјељак, 6. новембра, бити на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити предложена одлука о повлачењу раније скупштинске одлуке о одржавању референдума о раду Суда и тужилаштва БиХ, Додик је рекао да не присуствује сједницама на које није позван.

„Ја не будем на сједницама ако ме не позову“, рекао је Додик, а на опаску новинара да га је опозиција позвала, он је навео да опозиција није парламент.

„Зна се како се зове на сједницу парламента, постоји предсједник и колегијум који одлучи, а ако ја хоћу да присуствујем, ја затражим, јер ја имам и право и приоритет да говорим пред Народном скупштином“, нагласио је предсједник Српске.

Што се тиче приче о референдуму, каже Додик, тачно је да је он расписан, уз противљење опозиције у Републици Српској.

„Чекали су све ове године да они заједно са нама уђу у подршку референдуму институционално, дакле не овако како они покушају да изведу. Кад год они буду спремни да заједно са нама уђу у парламент и да изгласамо одлуку о референдуму, тај референдум ће се одржати“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, то је важно зато што Закон о референдуму налаже да на референдуму мора да гласа више од 50 одсто уписаних бирача.

„То значи више од 500.000 људи треба да гласа `За`. Ми не желимо да се играмо с тим, јер опозиција је своје понашање око референдума показала на референдуму о Дану Републике“, навео је Додик.

С друге стране, како је рекао Додик, овај референдум се не одбацује, он се само суспендује и тражи се ново вријеме када се направи консензус.

„Ми вјерујемо да ће у опозицином партијама након избора на којима ће доживјети дебакл доћи нека нова руководства са којима ћемо моћи разговарати. Кад год изградимо консензус свих у Републици Српској, прије свега, тај референдум ће се одржати. Све што се дешавало око Суда и тужилаштва, па и у новије вријеме, говори о томе да смо ми континуирано били у праву и да се томе треба супроставити“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, у сваком случају постоје људи, попут судије Суда БиХ Бранка Перића који би „за плату све урадио“.

Он је навео да Бранко Перић, да би се додворио муслиманима у Сарајеву, тврди како је предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија наводно под Додиковиом утицајем.

„Наравно, он треба да буде под утицајем средине из које долази, а то је Република Српска. Република Српска је страшно понижена понашањем Суда и Тужилаштва и правосуђа у БиХ и да Бранко Перић има карактер не би онако говорио. И он би се придружио онима који би оспорили институцију која на директан начин пресуђује против Срба кад год је то могуће“, рекао је Додик.

Додик је додао и да је да Милана Тегелтију посљедњи пут срео у једном бањалучком ресторану и да су се само из даљине поздравили.

„Директно сам га срео посљедњи пут када је био тужилац у случају оптужбе против мене у вези са наводним злоупотребама у Влади прије седам-осма година, када је он био тужилац. Са њим немам никакав изграђен однос“, појаснио је Додик.

Архива