Додик: Парламет нико неће блокирати

06.11.2017 Актуелно

 

„Неће онемогућити рад ове институције. Овај парламент има да ради и да доноси одлуке, као што ће донијети и ову одлуку данас, заједно са вама /опозицијом/ да одржимо референдум или без вас да одгодимо референдум“, рекао је Додик на посебној сједници парламента током расправе о Приједлогу одлуке о стављању ван снаге Одлуке о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Додик је поново предложио да се направи пауза и да се предложи нова одлука о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ и да ће он преузети политичку одговорност за успјех референдума, под условом да се сви одговорно понашају.

„То значи да се одреде мјере и акције у Савјету министара и у парламенту БиХ како ћемо дјеловати. Само тако можемо дјеловати“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је циљ опозиције да власт организује и изађе на референдум, а ако буде неуспјешан да окриви власт за неуспјех.

Говорећи о ситуацији у предузећу „Фармаленд“, Додик је рекао да постоје проблеми у тој фирми и да је спреман да разговара о томе.

„Кључни проблем у `Фармаленду` је такозвана солидарна одговорност, која је уништила ово предузеће“, оцијенио је предсједник Српске.

Додик је рекао да је сачувана фабрика „Бирач“ и преузета одговорност да њено дјеловање.

„Данас када одете тамо видјећете да та фирма послује и да је запослила нове раднике и да сви редовно примају плату, јер та фирма, без обзира на то што је у стечају, под контролом суда и повјериоца, већ инвестира у два или три нова погона, јачајући привредни капацитет тог региона“, истакао је Додик.

Он сматра да је боље да привредним капацитетима Српске управљају домаћи људи, него странци, али да ће поздравити одлуку суда уколико буде таква да странци имају право на то.

„Мој задатак је да подржим да та фирма ради. Био сам три пута тамо и она ради и у немогућим условима стечаја реализује промет од око 200 милиона КМ“, рекао је Додик.

Он је навео да је и предузеће „Алумина“ доживјело најбоље резултате у свом раду од када постоји, али да опозиција покушава то да критикује.

„Осим тога, добила је и налоге да прави нове погоне у Власеници, Сребреници, Братунцу и да се на тај начин да допринос за друштвену одговорност за цијели тај крај“, закључио је Додик.

Архива