Додик: Hема слободе без државе

20.11.2017 Актуелно

 

„Историјски је значајно да данас имамо двије наше државе – Републику Српску и Србију“, истакао је Додик на свечаној академији у Банском двору поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Он је рекао да Срби ништа нису добили од БиХ од Дејтона до данас, осим сталног отимања права и подјармљивања разним акцијама високих представника међународне заједнице у оквиру реализације идеологије унитаризма, неприхватљиве за слободу српског народа.

Додик је рекао да је Република Српска држава која је унијела своју територију у БиХ, а БиХ није постојала „без обзира на разне камуфлаже о томе како је призната, непризната, јер она није имала власт“.

Држава је она која има територију, народ и ефективну власт, напоменуо је предсједник Републике, а Република Српска све то има, изузев столице у УН.

„Зар неко мисли да је данас наша слобода БиХ“, истакао је Додик и напоменуо да Срби на овим просторима нису босански Срби, већ Срби који припадају јединственом српском народу.

Додик је рекао да је српска војска уласком у Бањалуку 1918. године донијела слободу не само Србима, већ и другима.

„Срби су наивно вјеровали да ће, ослобађајући друге, са њима моћи да живе у братству и слози. Првог дана давања слободе другим народима на простору бивше Југославије знало се да ти народи раде против Југославије и Срба“, истакао је Додик.

Није се требало чекати дуго, рекао је он, па су се након 30 година догодили Јасеновац, Јадовно, Пребиловци. Да су којим случајем Срби тада имали своју државу Србију, а не Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, не би се десио Јасеновац, истакао је Додик.

Он сматра да је кључна историјска грешка тадашњег српског руководства била што је 1918. године стварало Југославију, највећу историјску заблуду српског народа, јер је нису исто доживјели муслимани, Хрвати, Словенци, Албанци, Македонци.

Додик је подсјетио да је главни словенски идеолог комуниста Едвард Кардељ након рата четредесетих година говорио да је Југославија само успутна станица за Словенију.

„Сви су имали право да се боре за слободу, али је само Србима то упорно онемогућавано или су Срби увијек третирани као реметилачки фактор овог дијела свијета“, напоменуо је Додик.

Додик је изразио захвалност владама Републике Српске и Србије што ове значајне историјске датуме обиљежавају заједно, јер је то дио исте историје српског народа.

Архива