Додик: Хашки трибунал-највећи генератор непомирења међу народима

30.11.2017 Актуелно

Према његовим ријечима, правду Хашког трибунала најбоље су осјетили Срби, што је лако доказати простим увидом у пресуде и казне које су се Србима изрицале, док истовремено српски народ остаје без одговора на питање ко је побио око 30.000 Срба у грађанском рату у БиХ, од чега велики број цивила.

„Хашки трибунал је политички суд који је концентрисан искључиво да ‘покрије’ већ раније донесене политичке налоге о карактеру протеклог рата и распаду бивше Југославије“, рекао је Додик Срни.

Он је упозорио да након Хашког трибунала остају четири истине – српска, хрватска, бошњачка и „хашка“, са којима сви на просторима бивше Југославије морају да се „носе“ у будућности.

„И оно мало напора у функцији помирења који су уложени у конкретним локалним заједницама и на простору цијеле БиХ, Хашки трибунал је својим одлукама у континуитету срушио“, напоменуо је Додик.

Предсједник Српске је додао да је важан сегмент рада тог суда и то што се показао као веома несигурно мјесто и „постао гробница за многе којима се тамо судило“.

„Директан пренос самоубиства /хрватског генерала Слободана Праљка/ јуче у судници Хашког суда најбоље описује карактер, озбиљност и намјере тог суда. Можда је то и најстрашнија илустрација функционисања те правосудне институције која је посијала ново сјеме раздора у БиХ и све нас заједно додатно удаљила од помирења, које су и сами прокламовали оснивајући Хашки трибунал“, рекао је Додик.

На питање да прокоментарише јучерашњу пресуду лидерима „Херцег-Босне“ пред Хашким трибуналом, Додик је оцијенио да је све то резултат „прекомбиновања“ хрватских представника у политичким калкулацијама и да проблем са „Херцег-Босном“ можда и јесте у томе што су хрватски руководиоци у то вријеме одустали од ње и створилу услове да то буде организација иза које не стоје ни сами Хрвати, а сада се БиХ показује као најлошије мјесто управо за њих.

„Мислим да су се они у политичким калкулацијама од распада некадашње Југославије до данас прекомбиновали. Прво су јасно подржали референдум о самосталности БиХ, онда су након пар година ратовали против муслимана, а епилог тог ратовања видите у јучерашњим пресудама“, рекао је Додик.

Он је упозорио и да није коректно што Хрвати ову пресуду користе како би указивали на оно што је „само дио њихове истине“ и одбацио било какве инсинуације од било кога ко пресуду „шесторци“ из „Херцег-Босне“ покушава да „преведе на причу о одговорности Срба“.

Према његовим ријечи, у том случају је суђено „шесторци“ за сукобе са муслиманима, нема ту нигдје Срба и апсолутно је некоректно да било ко са тим повезује Србе, Републику Српску или Србију.

Додик је подсјетио да је Хашки трибунал формиран као суд за бившу Југославију, али да није судио за огроман број злочина над Србима, попут оних у Хрватској, те додао да се апсолутно може закључити да су сви напори тог трибунала од оснивања ишли ка томе да деградирају српски народ и Српску коју се жељели да прикажу као резултат удруженог злочиначког подухвата, у чему нису успјели јер за то нема доказа.

„То је било настојање да се припише квалификација која би касније била основа за демонтажу, али данас је јасно да нема било каквог удруженог злочиначког подухвата који је формирао Српску“, рекао је Додик и напоменуо да је Република Српска остала на међународној сцени као потписник Дејтонског споразума, чиме је обезбиједила себи и унутрашњу и међународну легитимацију.

Архива