Додик: БиХ да се врати у уставне оквире

03.11.2017 Актуелно

 

„Суд и Тужилаштво су израз насиља високог представника који их је увео мимо Дејтонског споразума и Устава“, рекао је Додик синоћ за Федералну телевизију.

Он је додао да су те вануставне институције у пракси показале да су декадентне и да нису у функцији јачања права и правичности него промоције политичког креирања система и обрачуна са политичким противницима и једним народом у БиХ.

Подсјећајући да је одлука о овом референдуму донесена без учешћа опозиције, Додик је поновио позив опозиционим странкама у Републици Српској да у Народној скупштини ојачају ову одлуку, да би референдум био одржан.

Он је истакао да цјеловитост БиХ зависи од поштовања Устава земље, те напоменуо да су Устав кршили странци, првенствено високи представници и СДА, која је правила платформу за рушење Дејтонског споразума.

„Одредбе Дејтонског споразума су примјењиване и примјењују се и данас уз различит приступ и покушај деградирања“, рекао је Додик и подсјетио да је Дејтонски споразум успоставио нови политички систем и нову организацију БиХ, састављену од два ентитета и три конститутивна народа.

Приче о томе има ли или не оригиналног документа, према његовим ријечима, биле су у функцији оних који су урушавали Дејтонски споразум, а то су масовно чинили високи представници и друге различите личности.

„У сваком случају, ако постоје оригинали, ако су пронађени, они су добродошли јер јавност у БиХ тражи смирење по том питању и да се на то стави тачка“, закључио је предсједник Српске.

Архива