Тражи се консензус да се заштити Република Српска

14.10.2017 Актуелно

 

Додик је подсјетио да је Србима бх. правосуђе изрекло 1728,5 година затвора за догађања током протеклог рата, а у постотцима Бошњацима 14 одсто и Хрватима само 11 одсто. Нагласио је да још увијек нису процесуирани бројни злочини почињени над Србима, од Сијековца, Добровољачке и други, а најтежи за злочине у околини Сребренице.

„Нису процесуирани ни они који су починили ратне злочине у 536 логора у којима су били заточени и мучени Срби“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Српске је навео да је недопустиво и срамно да у бх. правосуђу раде судије које су ток рата пресуђивале Србима. У закључцима је наведено и да ОХР својим дјеловањем није допринио да се сдугогодишње стање у бх. правосуђу промијени и да његов рад буде избалансиран.

Наведено је и да је актуелнан покушај измјене Дејтонског мировног споразума по којем је устројена БиХ, како би се Срби прогласили агресорима и тиме им била ускраћена бројна права.

У закључцима се позивају представници Срба у заједничким институцијама да допринесу доношењу новог Закона о Суду и Тужилаштву БиХ. Такође, потребно је и ускладити избор судија и тужилаца према новодонесеном закону.

Потребно је, како је наведено, да су новим Кривичном закону Републике Српске утврди кривична одговорност за неспровођење одлука институција Републике Српске на ниву БиХ, што би се и спроводило од октобра 2018. године.

Закључено је и да је потребно одржати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске о раду и дјеловању Суда и Тужилаштва БиХ, те да је неопходно донијети нови закон о Суду и Тужилаштву БиХ.

Додик је навео да је закључено и да је потребно продужити рок за одржавање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и допунити одлуку о републичкој референдумској комисији, на бази претходно прибављене сагласности свих, прије свега опозиције у Српској.

„Позивам опозицију да подржи одржавање референдума са предложеним измјенема у року од 10 дана, а уколико је не буде, одлуку о референдуму треба привремено повући до постизања консензуса у Српској – рекао је Додик.

Додик је нагласио да у међувремену треба подржати иницијативу да се организује потписивање петиције са питањем идентичним референдумском о Суду и Тужилаштву и да се обезбиједи најмање 500.000 потписа на простору Српске.

Састанку су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у Влади, директор Полиције Српске, представници политичких партија и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али не и представници опозиције.

Архива