Правосуђе треба служити грађанима, а не да буде полигон за јачање мишића странаца

31.10.2017 Актуелно

Она каже да је сигурна да код сваког грађанина Српске постоји огромно незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ. 

„Њихово базично незадовољство се темељи на чињеници на који начин је спровођена Стратегија за ратне злочине, односно поступање правосудних институција на реализацији те стратегије. То незадовољство не можете да однесете руком и тиме хоћете ли организовати референдум или не. Оно је ту у половини државе“, рекла је Цвијановићева новинарима у Броду. 

Она је навела да се овим незадовољством треба озбиљно позабавити, јер се дошло у ситуацију да сада странци и амбасаде бране све девијације у правосуђу БиХ које никада не би бранили у својим државама. 

„Они су најобичнији лицемјери. Ви овдје промовишете причу коју никада не бисте дозволити у вашој држави. Они бране погрешан пројекат и уопште не разумију шта ми /исказивањем незадовољства/ желимо да кажемо“, рекла је Цвијановићева. 

Она је оцијенила да странци тиме не бране БиХ, већ је само урушавају. 

„Када се ријеши то незадовољство и поправи рад институција, вјероватно неће бити потребе да буде референдум. Ми не робујемо и не треба да робујемо роковима“, рекла је Цвијановићева. 

Она је поновила да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ не треба спроводити док о томе не буде постигнут потпуни консензус /власти и опозиције/, те да је, када је ријеч о том питању, на линији онога што је говорио предсједник Српске Милорад Додик. 

„Док не будемо имали потпуни консензус о једном тако важном питању, у то не треба ићи. Вјерујем да ћемо имати консензус о том питању, а друга је ствар то што СДС, ПДП, НДП не смију да буду дио те приче, јер су преузели обавезе у Сарајеву и по међународним центрима“, рекла је Цвијановићева. 

Коментаришући изјаву посланика СДС-а у Народној скупштини Српске Миладина Станића да је власт у вези са овим референдумом и његовом суспензијом показала кукавичлук, Цвијановићева је рекла да је Станић „експерт“ за пољопривреду и референдуме. 

„Има ту нека опозиција, па они броје дане до одржавања референдума и глуматају у вези с тиме, иако је то важно питање“, рекла је Цвијановићева.

Архива