Додик: Референдум о Суду и Тужилаштву једино уз подршку опозиције

08.10.2017 Актуелно

„Уколико опозиција сматра да треба да одржимо референдум по овом питању, референдум ће бити одржан. Ако је опозиција уздржана или против, онда ћемо тражити да се суспендује референдум“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Додик је напоменуо да референдум може да проведе народ, истичући да је у БиХ без воље Срба неко тражио да се српски народ прогласи конститутивним и тиме се легитимисао да може као народ да проводи референдуме.

Он је подсјетио да је Одлука Народне скупштине Републике Српске о провођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ објављена у Службеном гаснику Републике Српске.

„Спремни смо да одржимо тај референдум. Потребно нам је о томе политичко јединство у Српској. Ако опозиција то јавно подржи у парламенту Српске или било како, ми ћемо референдум провести. У супротном ако опозициа каже да неће ми то морамо да повучемо јер немамо политичког јединства, јер опозиција бјежи од тога“, истакао је Додик.

Коментаришући тврдњу лидера НДП-а Драгана Чавића да је СНСД под притиском међународне заједнице и САД одустао од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да је лоша политика коју су овдје градили замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Хојт Ји и амбасадор САД у БиХ Морин Кормак везана за њихову самовољу.

„Сада се види да је све то било погрешно и да је БиХ пропала земља како то дефинишу и у самом Конгресу САД, а не само ја“, каже Додик.

Он је рекао да БиХ нема шансе и да је то било траћење времена и судбине људи.

„У том погледу мислим да је једино паметно урадити – сјести у оквиру БиХ и видјети како даље. Нисмо задовољни уставним рјешењима у БиХ. Вратите нас у уставну позицију БиХ и наше је легитимно право да се боримо за наша права“, закључио је Додик.

Коментаришући сутрашњи састанак са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Бањалуци, Додик је рекао да ће бити говора о проблемима конститутиности Срба у Херцеговачко-неретванском кантону, али да проблема има и по питању конститутивности Срба у Сарајеву.

Он је рекао да није задовољан чињеницом да Срби нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону.

„За СНСД нема заблуда да се промијени устав у било ком кантону и то је дио обавезе који су морали да испуне сви када су вршене реформе Устава. Ми очекујемо да то буде урађено у најскорије вријеме“, истакао је Додик.

Архива