Додик: Позив Србима да напусте правосудне институције БиХ

09.10.2017 Актуелно

 

Додик је позвао на јединство све српске представнике у институцијама БиХ када је ријеч о Суду и Тужилаштву БиХ.

„Ова пресуда је недопустива јер се промовише да је нормално да муслиман убије Србина. Такав случај је био и за вријеме Отоманског царства“, истакао је Додик након састанка у Бањалуци са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Он је навео да ће о овој пресуди и о Суду и Тужилаштву БиХ разговарати са свим важним људима у Српској.

Додик је нагласио да је ово можда прилика да се рехабилитује прича о већ заказаном референдуму и да се одбије прича о Суду и Тужилаштву.

Он је додао да није на њему да суспендује одлуку о референдуму, јер је он није ни донио, али да је срчано подржава, поготово послије данашње пресуде Орићу.

„Нико у Републици Српској не би требао да буде против такве одлуке. Ако ово препустимо, српски народ је сам себи пресудио да одавде мора да бјежи и да је дао крила таквом суду који ће пресуђивати Србима за било шта“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, ово је тачка која се неће тек тако завршити.

„Не треба ми увјеравање никога од странаца да је ово судска пресуда која се мора поштовати. Ово Срби не могу да поштују, не могу да поштују ни Суд, ни Тужилаштво, ни државу у којој су предодређени да буду побијени, а да за то нико не буде кажњен“, истакао је Додик.

Додик је рекао да је ово понижење српског народа и још једно увјерење да ова земља не треба да постоји, додајући да се ово не би десило да су у заједничким институцијама представници Срба који штите интересе српског народа.

„Када смо прије неколико година покренули иницијативу да се одредимо према Суду и Тужилаштву и када смо тражили консензус о томе, неки су исмијавали ту причу“, напоменуо је Додик и додао да ти исти сматрају да имају лојалну опозицију у Српској и лојалне представника Срба у Сарајеву да могу да донесу било какву одлуку.

Додик је истакао да ће данас бити одржана сједница предсједништава СНСД-а и ДНС-а и да ће однос према овом питању битно промијенити њихов однос према статусу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је додао да Суд и Тужилаштво, који су насилно наметнути у БиХ, овдје само одрађују свој пир и солидаришу се са злочинима Насера Орића.

„Чињеница да је чак било и Бошњака који су свједочили о злочинима Насера Орића није била довољна да се изрекне казна за злочин који је учинио.
Очекујем да ће сви који раде у заједничким институцијама заузети јасан став о овоме, јер даљи рад Суда и Тужилаштрва од нас неће имати никакву подршку“, поручио је Додик.

Додик је истакао да је ова пресуда доказ да у овој земљи нема казне за злочинце и за евидентне злочине који су учињени против Срба, те да је сасвим довољно да муслиман суди муслиману у Сарајеву и да га ослободи, без обзира на доказе.

Он је подсјетио да је кривични прогон Насера Орића због злочина у Сребреници покренут прије девет година у суду у Бијељини, као и да су од тада многи свједоци застрашени, а неки и умрли под сумњивим околностима.

Архива