Додик: Hадам ce да ћy досањати сан о независности Српске

16.10.2017 Актуелно

 

„Грађани Српске су за то да се отцијепимо од БиХ. Када бисмо спровели референдум, овдје би била драматично висока излазност и подршка отцјепљењу. То је оно чега се боје у Европи“, рекао је Додик за београдске „Вечерње новости“.

Он је увјерен да ће референдум о независности Републике Српске доћи једног дана на ред.

„Сањам тај дан, пошто ми не могу забранити да сањам. Ми у Српској морамо да имамо консензус о томе. У опозицији исто размишљају да будемо независни, али не желе да се експонирају. Спреман сам да то гурам, и по цијену властите жртве. Вјерујем у идеју независне Републике Српске и у то вјерује и народ“, рекао је Додик.

Он је поручио да живи за Српску, да је њен човјек и да неће дозволити никоме да је гази.

„Увијек ћу бити први у одбрани Српске и од тога не бјежим као појединци“, рекао је Додик.

Предсједник Српске оцијенио је да је неприхватљиво то што је Суд БиХ ослободио команданта муслиманских ратних снага у Сребреници Насера Орића, којег су и Бошњаци означили као учесника у злочинима, истичући да то вријеђа достојанство и погинулих и живих Срба.

„То нас враћа у стара времена, потврђујући изреку – `Кадија те тужи, кадија ти суди`“, каже Додик.

Он је оцијенио да је Орић ослобођен и зато да би се одржао мит о Сребреници и страдању Бошњака, указујући да, истовремено, нико није одговарао за убиство 3.500 Срба на том подручју.

Додик је истакао да српски народ сада тражи да се реагује на ову одлуку, а рјешење је да се одбаце Суд и Тужилаштво БиХ на референдуму.

„Опозиција у Српској извргавала је руглу моју идеју о референдуму, а сада их питам за један аргумент да то не урадимо. Ако нас опозиција подржи, идемо на референдум. Јединством из Српске можемо то урадити“, поручио је Додик.

Одговарајући на питање плаши ли се освете САД ако Република Српска спроведе референдум, Додик је рекао да нема никаквог страха ако су јединствени власт и опозиција.

„Нисмо овдје битни ми политичари, већ народ који представљамо. Већ годинама је на сцени озбиљна окупација Срба преко Суда и Тужилаштва БиХ“, рекао је Додик.

Он сматра да, послије референдума у Каталонији, више ништа у Европи неће бити исто. „Чули смо Европу која каже да је то унутрашње питање Шпаније, а када то питање потегне Република Српска – онда је то питање Европе. То су дупли аршини“, рекао је Додик.

Додик је навео да има контакте са неким људима у новој америчкој администрацији и поручио да му је сада „лакши живот јер не мора да гледа америчку амбасадорку и слуша измишљене разлоге како Срби морају на нешто да пристану“.

Он је поручио да се не жели одрећи добре сарадње са Русима како год на Западу мислили и истакао да њему Русија никада није тражила да уради нешто за њу или у њено име, али да су га веома уважили када је тражио да Русија нешто уради за Српску.

„Нисам ни руски, ни човјек Запада. Ја сам човјек Српске и борим се за њене интересе. Мада, признајем да нисам имао успјехе са Западом, као што их није имао ниједан Србин“, рекао је Додик.

Он истиче да је руски предсједник Владимир Путин коректан човјек који разумије ситуацију.

„Нема никаквог авантуризма Русије на овом подручју, нити дестабилизације. То су све лажи Запада и пропаганда. На сусрете са предсједником Путином сам поносан. Састајао сам се и са америчким предсједницима, европским званичницим, па нисам добијао етикету да сам њихов човјек. Овдје је на сцени поданички ген који тражи да будете сврстани, али чим сте своји – онда нисте нормални“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је позвао Путина да посјети Бањалуку када буде отварање руско- српског вјерског и културног центра, који ће се простирати на 6.500 метара квадратних.

„Жеља ми је да он отвори тај центар који је сан српског народа већ 100 година. Вјерујем да можемо очекивати посјету Путина или важних руских званичника“, рекао је Додик.

Он је информације у медијима о наводној изградњи руске базе назвао будалаштинама које служе да привуку пажњу Запада како би кажњавао Српску и указао да „нажалост, у томе учествују и Срби“.

Додик је рекао да су односи Српске и Србије унапријеђени. „Свидјело се то или не некоме у Србији, ово је најбољи период сарадње Републике Српске и Србије и то је велика заслуга предсједника Александра Вучића. Као одговоран политичар, Вучић подржава Српску“, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска поштује Србију, да су односи Бањалуке и Београда добри и да никада није било више заједничких пројеката на којима се ради као што је то сада случај.

Предсједник Републике Српске рекао је да је прослављени српски тренер Душко Вујошевић за њега „дисквалификован за цијели живот“ због изјава да су Срби криви за рат у БиХ.

„Наравно, и људски и на сваки други начин. Ако је икада требало да престане да се бави кошарком, то је сада. Не желим му ништа лоше, али зашто је, да би одржао своју биједну и поданичку позицију у Сарајеву, казао тако нешто? Након те изјаве за мене је дисквалификован за цијели живот“, рекао Додик.

Архива