Цвијановић: Да ли ће опозиција звиждати и за „породиљску плату“?

20.10.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла да о томе евидентно говори способност да се обавезе извршавају пуно боље и брже него раније и да се дошло у неку фазу која је стабилнија.

Она је додала да би стање било далеко боље да су у Српску стигла средства по разним основама, која је заустављала опозиција и која је крива што се нису добила та средства.

„Ипак, у прошлој години забиљежили смо раст БДП-а од 3,5 одсто, иако су пројекције биле да ће то максимално бити 2,9 одсто. Дакле, пребацили смо план и то је више него у било којој земљи у регији, гдје је биљежен мањи раст – у Србији 2,8, Македонији 2,4, ФБиХ 2,9, Словенији 3,1, Хрватској три одсто… Ми смо ту направили искорак“, нагласила је Цвијановићева.

Она је за Радио Републике Српске навела да се биљеже рекорди у погледу запослених у Српској, чији број у овој години прелази 260.000.

„Имамо најнижи број незапослених откако се мјери и сви ови макроекономски показатељи упућују на то да се Српска опоравља и иде узлазном линијом“, додала је премијер Српске.

Цвијановићева је истакла да то „нипошто не значи да тиме треба да будемо задовољни, већ да то посматрамо као добру и здраву основу да градимо систем и унапређујемо ситуацију“.

Она је рекла да је са Свјетском банком направљен програм подршке запошљавању, приликом чега би се могли рефундирати трошкови за порезе и доприносе новозапослених радника, што је, нажалост, заустављено у парламенту БиХ и предуго чека на ратификацију.

Цвијановићева је навела да се са великим проблемом одласка младих суочавају све земље региона.

„И стручан и нестручан кадар одлази из свих ових земаља. И у Хрватској имате огромну миграцију радника, иако је та земља члан ЕУ. Морамо да на све начине обезбиједимо подршку за додатно запошљавање након што смо некада, суочени са великим ударима економске кризе, говорили да је приоритетно сачувати радна мјеста“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се при томе мора увести више реда и одговорности у систем, те да о напретку на том плану говоре подаци да су приходи и њихова наплата далеко бољи него лани, односно да су виши од 100 милиона КМ.

„Морамо смањити ниво варања институција и увести више реда. Обавезе морају да се уплаћују и систем мора да реагује“, поручила је премијер Српске.

Она је рекла да је пуно боља ситуација и у здравству Српске, јер раније здравствене установе махом нису плаћале своје обавезе.

„Сада то ради већина њих. Ту имамо крупне изазове, али рјешавамо их полако и постепено“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, данас се нико не бави дуговањима по основу колективних уговора према буџетским корисницима, јер је Влада направила одређени споразум са синдикалцима, чиме су ишчићене старе обавезе.

„Сада у ратама рашчишћавамо обавезе које се односе на 2016. годину, а текуће обавезе се редовно плаћају“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да постаје занимљиво како је у медијима тема само лоша, а не добра вијест, иако повећања, ма како била мала, показују да Српска стоји на својим ногама.

„Ишли смо у додатно повећање пензија од три одсто, додаћемо још два одсто, а претходно смо пензије повећали 11 и по одсто. Први смо реаговали у регији када је била суша и дефинисали одређене мјере“, рекла је Цвијановићева, додавши да Влада Федерације БиХ о посљедицама суше још озбиљно ни не прича.

„Код нас /у Српској/ је све проблем, а у ФБиХ ништа није проблем… Зар није добра вијест да се аграрни буџет редовно извршава и да смо оперативном учинили одлуку да се још пет милиона КМ стави као подршка јесењој сјетви? Зар није добра вијест да ће на располагању бити пет милиона КМ за системе за наводњавање“, упитала је Цвијановићева.

Она је упитала зар није сјајна вијест да Влада уопште није потрошила средства, односно неких 60 милиона КМ, од руског клириншког дуга.

„Рекли смо да тај новац уопште нећемо провући кроз редовну буџетску потрошњу и да желимо да из тога финансирамо стратешке пројекте о којима ће Влада доносити појединачне одлуке. Један од поменутих пројеката је пет милиона КМ за системе за наводњавање. У свим областима ће бити дефинисани још неки пројекти и до краја године ћемо с тим у вези сигурно донијети, ако ништа, један акциони план“, најавила је Цвијановићева.

Она је рекла да није било смањивања примања и укидања и одузимања права /буџетским корисницима/, те да је добра и сјајна мјера да незапослене породиље из Српске у наредном периоду добију своју „породиљску плату“ или накнаду од 405 КМ.

„Наш приоритет је да заштитимо и незапослену породиљу. Наравно да постоје разлике између незапослене породиље која нема потребу да ради и има кућни буџет од неколико хиљада КМ, и оних породиља из породица у којима је мало ко запослен. Ту ћемо морати да дефинишемо одређене ствари, иако приоритет није био да се утврђују цензуси, већ да се покаже да штитимо и водимо рачуна и о незапосленим породиљама. Ми ћемо ту мјеру реализовати“, поручила је премијер Српске.

Она је у контексту недавне опструкције рада Народне скупштине, упитала опозицију да ли ће поново звиждати и да ли ће радити на томе да не дозволе да се у парламенту усвоји поменута мјера заштите породиља.

„Нека на вријеме кажу да ли ће тамо ићи, звиждати и опструисати парламент и спријечавати нас да донесемо тај закон. Можда се њима не свиђа да породиље добијају по 405 КМ. Нека их породиље питају да ли ће у парламенту звиждати или подржати ту мјеру“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је оптимиста, те да је Српска на добром путу и да биљежи напредак упркос свим блокадама, несређености БиХ, непоштивању договора од стране партнера из Сарајева и немогућности да се са опозицијом дефинише заједнички терен за рад на економским стварима.

Цвијановићева је поручила да се институције Српске морају чувати и функционисати, те да се мора водити брига о грађанима.

„Они морају знати да је Српска једино мјесто које им гарантује нормалан опстанак“, нагласила је премијер Српске.

Архива