Цвијановић: Cва одговорност је на Звиздићу

20.10.2017 Актуелно

 

„Ако Звиздић сматра да нема подршку у парламенту БиХ, нека дефинише закон какав мисли да ће добити подршку. Овдје је проблем што нема потребних 16 руку из Федерације БиХ“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да Звиздић нема већину за измјене закона о акцизама који је утврдио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ на основу заједничке иницијативе премијера Републике Српске и ФБиХ и да сада покушава да позове неке друге да мијењају закон.

„Тај закон који смо ми дефинисали био је упућен у парламент БиХ, али из разних политиканских разлога није прихваћен зато што је СДС одлучио да изађе из приче о Реформској агенди и да у томе не учествује. Али ни то није био толики проблем јер смо ми са гласовима СНСД-а могли да надомјестимо то и да Реформску агенду држимо у животу“, појаснила је премијер Српске.

Међутим, каже она, отворио се и проблем у оквиру бошњачког клуба, односно у оквиру СДА зато што је дошло до цијепања партије и што је један број посланика изашао из посланичког клуба.

„Ти људи су хтјели да покажу своје зубе и једна од ствари до којих је њима стало јесте да покажу да је Денис Звиздић неспособан. То су људи из његове партије који су настојали и успјели да покажу да Звиздић није успио да их окупи“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су Звиздић и Мирко Шаровић веома јак тандем, који може да договори било шта и да то прође.

„Они су најближи сарадници и осовина сарадње у оквиру Савјета министара и све се активности налазе у том двојцу. Они могу да договоре било какав закон, ако цијене да овај не ваља и да не може поново да прође парламент, да дефинишу шта им одговара и шта могу да протуре“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је јасно рекла да Влада Републике Српске неће учествовати у игрању било каквих игара, али да је отворена за разговоре. „Ако желе да Влада Републике Српске у нечему учествује, онда се позову људи, сједну и заједно дефинишу рјешења или покушају да их нађу“, каже Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да је нови закон или иновирани закон о акцизама нешто што треба да деблокира многе од процеса у БиХ.

„Тај закон јесте камен темељац за многа реформска поступања по основу различитих докумената, без обзира да ли је ријеч о аражману са ММФ-ом или Реформској агенди са ЕУ“, појаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је констатовала да се БиХ налази у великом проблему, јер постоји ситуација да се о Реформској агенди прича међусобно само онда када странци зову и покушавају да координирају.

Она је навела да је толико ствари поремећено у БиХ и то дијелом зато што је контаминирана политичка сцена, а дијелом зато што су управо странци томе у великој мјери кумовали.

„И сада они покушавају да спасу образ политичком Сарајеву. Они настоје да покажу да није тако катастрофална та власт на нивоу Сарајева, иако свако зна да је катастрофална. Када они међусобно причају они то кажу, али настоје на неки начин да спасу сав тај подухват“, каже Цвијановићева.

Коментаришући пријетњу европског комесара Јоханеса Хана да ће БиХ остати без свих средстава Европске банке за обнову и развој уколико до почетка новембра не усвоји измјене Закона о акцизама, Цвијановићева сматра да је било и крајње вријеме да престану да мазе БиХ са свих страна и тапшу по раменима, умјесто да сједну једном отворено и попричају са људима.

„Мени је сасвим очекивано да та средства, нажалост, буду упућена у неке земље окружења јер разумијем њихово стрпљење које има границе“, закључила је Цвијановићева.

Архива