Буџет за наредну годину око 3,2 милијарде КМ

28.10.2017 Актуелно

 

„Значајно мање се задужујемо него што враћамо дуг и то ће бити карактеристика и за наредну годину. Ријеч је о омјеру 700 и 500 милиона и тај тренд ће бити настављен и ове године“, рекла је Цвијановићева новинарима након консултација о тренутној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској, којима су присуствовали и предсједник Српске Милорад Додик и министри финансија Зоран Тегелтија и унутрашњих послова Драган Лукач.

Она је истакла да је на састанку било ријечи и о стратешким документима, који се припремају на крају сваке године.

„Припрема се буџет, те економска политика, односно програм економских реформи, а има и много ствари око којих сада заузимамо ставове, а раде се и консултације са министрима у вези са потребама за сљедећу годину“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је, осим о редовним стварима које су предвиђене издвајањима из буџета, разговарано и о стратешким пројектима који ће се подржавати почевши од краја ове и у току наредне године.

Кад је ријеч о средствима која се издавајају за плате, Цвијановићева је напоменула да неће доћи до отпуштања радника, те да су направљене значајне уштеде кроз смањење минулог рада и неке друге ствари.

„Тај тренд биће настављен и наредне године. Ако посматрамо то у пакету реформске агенде и свих оних обавеза које су на себе преузели сви нивои власти, морам напоменути да, кад је ријеч о регистру радника и свега другог, код нас је то све сппремно и само је ствар када ћемо усвајати такве ствари“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да нема потребе журити са таквим документима, ако се узме у обзир чињеница да је све блокирано на нивоу БиХ.

„Нису извршене акцизе, а да не причам о томе да тамо постоји нешто што је сасвим супротно ставу ММф – а и уопште Реформској агенди, тенденција да се повећава број запослених и да се повећавају плате државним службеницима“, рекла је Цвијановићева.

Гворећи о мандатиме које су Влади Српске дали функционери Републичке управе за геодетско и имовинско правне послове /РУГИП/, Цвијановићева је рекла да ће се Влада тим питањем бавити у понедјељак, 30. октобра.

„Институција мора да настави несметано да ради, а да би се то остварило морате да имете људе који ће попунити те позиције“, рекла је Цвијановићева.

Архива