Српска забиљежила привредни раст

12.09.2017 Актуелно

Позивајући се на статистичке податке, Цвијановићева је истакла да је за 2016. годину у Републици Српској био пројектован максимални раст 2,9 одсто, али је остварен раст од 3,5 одсто, наводећи да иза Републике Српске долази Словенија 3,1 одсто, Хрватска три одсто, Србија 2,8 одсто, Македонија 2,4 одсто, ФБиХ са 2,9 одсто.

Цвијановићева је рекла да у Републици Српској плате у поређењу са платама у земљама региона благо расту, истичући да је просјечна плата у Српској већа од просјечних плата у Србији и Македонији, те да је изједначена са платом у ФБиХ.

Она је рекла да не стоји стална теза опозиције о промовисању добре ситуације у ФБиХ, а лоше у Републици Српској.

Говорећи о посљедњој интерпелацији опозиције о јавним предузећима у Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је опозиција у овом документу покушала да прикаже како је катастрофална ситуација у јавним предузећима, док истовремено „мед и млијеко тече у ФБиХ“.

„`Електропривреда Републике Српске` остварила је добит од 5,2 милиона КМ, `Аутопутеви Републике Српске` од 8,1 милион КМ, `Путеви Републике Српске` од 10,5 милиона КМ, `Шуме Републике Српске` 4,8 милиона КМ, а годину прије тога имали су добит од 10 милиона КМ, `Гас РЕС` 3,1 милион КМ, `Поште Српске` 25.000 КМ добити“, истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о пензионом систему Републике Српске, Цвијановићева је рекла да би Фонд ФБиХ требало да 75 милиона КМ годишње исплати Фонду ПИО Републике Српске који исплаћује пензије за 23.000 пензионера јер ФБиХ не жели да им исплаћује зарађене пензије.

Она је рекла да је Влада Републике Српске донијела добру одлуку да пензионере из Српске који у зарадили пензије у ФБиХ уведе у пензиони систем Републике Српске без обзира колико је то оптеретило фонд.

„Мјесечно и даље плаћамо више од шест милиона КМ за пензионере којима ФБиХ треба да исплати пензију и када се дода ових 75 милиона КМ, то на годишњем нивоу износи једну мјесечну пензију у Републици Српској за чију исплату требају 83 милиона КМ“, истакла је Цвијановићева.

Коментаришући тврдње опозиције о незапослености у Републици Српској, Цвијановићева је навела да у поређењу са 2013. годином данас у Српској има 20.000 више запослених.

Она је рекла да данас у Српској има 36.000 мање незапослених, него што је било у 2013. години.
Цвијановићева је истакла да је број запослених у Српској управо порастао у индустрији, а не у јавном сектору, како то тврди опозиција.

Она је рекла да Влада Српске уводи мјере за побољшање економског и привредног амбијента у Српској, истичући да у том периоду није умањено ниједно право које је дато грађанима Републике Српске, већ је, напротив, повећано.

Цвијановићева је демантовала тврдњу опозиције да је Српска изолована и да има катастрофалне односе, истичући да Српска са Србијом има сарадњу која сада резултира конкретним пројектима.

Она је изразила захвалност Владе Републике Српске за подршку која долази из Србије, подсјетивши да је помоћ за поплаве била од милион евра за помоћ Шамцу и Добоју, затим пет милиона евра за помоћ буџету општине Сребреница, те за изградњу обданишта, интраструктуре и привреднх хала.

„Имамо и нову подршку Србије Републици Српској од 5,5 милиона евра за подршку нашим локалним заједницама“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће се ова средства користити за изградњу вртића у Требињу и Брчком, реконструкцију улица на Палама, спортске дворане у Источном Новом Сарајеву, изградњу студентског и ђачког дома у Власеници, реконструкцију моста између Малог Зворника и Зворника.

Архива