Српска православна црква најјачи дио идентитета српског народа

02.09.2017 Актуелно

 

Додик је најавио да ће Република Српска и њене општине, заједно са СПЦ, настојати да заједно у свакој локалној заједници отворе бар по једно православно обданиште.

„Наша црква је најјачи дио нашег идентитета и хвала јој што нас окупља. Наш начин живота, наша вјера, наша крсна слава и наше образовање на тим основама свакако нас чини посебним и зато нас Црква и окупља као велики и поносни српски народ“, рекао је Додик, те пожелио доборошлицу Његовој светости патријарху српском Иринеју, свештенству СПЦ и многобројним званицама и гостима.

Према његовим ријечима, за ово обданиште дуго су се борили, није било једноставно, али данас ова установа изгледа предивно.

Додик је истакао да су изградња и пуштање у рад ове дјечије установе дјело вриједних људи са овог подручја, као и доказ да се Срби нису и неће одрећи живота на овим просторима, на којима предано граде бољи живот.

„Већ сада знам да на овом подручју треба да градимо нови вртић. Нисам ни стигао довде, а начелник општине Љубиша Ћосић ми је рекао да треба да градимо ново обданиште. То је знак зашто да то радим и могу да преузмем обавезу да то и учиним у наредном периоду“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је посебно захвалио српском патријарху Иринеју, те нагласио да је ово посебан дан за општину Источно Ново Сарајево, као и за цијелу Републику Српску.

Његова светост патријарх српски Иринеј и предсједник Републике Српске Милорад Додик данас су свечано отворили Предшколску установу „Патријарх Павле“ у Источном Новом Сарајеву.

Церемонији отварања обданишта присуствовали су и премијер Српске Жељка Цвијановић, представници институција Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници града Источно Сарајево које је предводио градоначелник Ненад Вуковић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и начелници општина са овог подручја Српске, гости и грађани.

Архива