Срби у Српској желе да буду једно са Србијом

15.09.2017 Актуелно

 

Додик је, отварајући „Дане Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду, рекао да је увјерен да се са етаблирањем и постојањем двије српске државе кренуло у пут обједињавања културног и историјског, па и оног политичког у српском народу.

Он је навео да историјски кораци „понекад знају да буду кратки, али да су понекад дуги и да се чекају са нестрпљењем“.

„Ми смо као народ осуђени на стрпљење, али сам увјерен да у миру и развоју наша интеграција неће доћи у питање. Међутим, ако не постоји идеја да будемо интегрисани, онда се то никада неће ни десити“, истакао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да не жели да се одрекне својих снова да Србија и Српска буду једно – и у државном, и политичком и националном смислу.

„Вјерујем да се у цијелом свијету престало кажњавати због снова. Сновима не можете забранити да се догађају. Ако се неко нађе да због тога кажњава, то је његов проблем, а не онога ко сања. Ја ћу наставити да сањам. Ја сањам то, желим то и радим на томе“, каже Додик.

Он је рекао да није први пут да постоје двије српске државе, као Српска и Србија, и да је раније постојала Краљевина БиХ, прије доласка Османлија, а након тога Царевина и Краљевина Србија.

„И тада су оспораване српске државе и све је чињено да се подијеле. То се ради и данас“, навео је Додик.

Он је истакао да је једноставно бити Србин у Српској и Србији, али да се мора погледати и на многе Србе у Федерацији БиХ, Црној Гори и Македонији који пате само зато што су Срби.

Додик је нагласио да декларација о очувању српског народа коју је предложио предсједник Србије Александар Вучић мора да буде одраз садашњег времена, те да ће се из ње „моћи читати између редова многе ствари“ и видјети циљ.

Он је додао да је стање у Републици Српској нормално и стабилно, те да Српска није посвећена само политичким питањима, која су за њу „питања живота и смрти“, имајући у виду њену позицију у БиХ.

„Наша позиција у БиХ није завршена. Ми смо угурани у БиХ, то није жељено мјесто“, рекао је Додик.

Он је навео да Српска и Србија данас имају најбољу сарадњу и да су побјегли од стереотипа „специјалне везе“ који су бојажљиво користиле, плашећи се да им се „неки велики у свијету“ не освете или их казне.

Он је истакао да има прилику да се чује и види са људима који су покренули питање стварања Републике Српске и да зна да им је најважније да су Српска и Србија све јаче и боље, као и да то мисле и први предсједник Српске Радован Караџић и некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић.

„Никада не смијемо сјести у било које друштво и причати о народу, а да се не сјетимо људи који су имали визију и покренули национални покрет за стварање Српске и у томе жртвовали своје породице, своје слободе“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске каже да је међународна заједница стереотипно кренула у кажњавање само једног народа, наметнула причу о командној одговорности, а да је онда „свако сумњив само зато што је Србин“ и да је зато и кажњаван.

Говорећи о стању у региону, Додик је рекао да је Србија данас регионални фактор мира, стабилности и економског развоја.

„Нема мира, стабилности и просперитета у региону, ако Србија није мирна и просперитетна“, навео је Додик.

Он је истакао да је захвалан српској власти, Вучићу и Влади Србије што су окренули свој поглед према Српској и што Србија и Српска све чешће заједно договарају пројекте о школама, вртићима, те што ће ријека Дрина између Љубовије и Братунца приближити општине и људе.

Додик је нагласио да је мало народа који могу да изграде милионски град као што су Срби Београд.

„Заљубљен сам у овај град. Морамо више бити задовољни собом и вјеровати у наше потенцијале и окупити се око наше Цркве, која брани наш идентитет“, поручио је предсједник Српске.

Свечаност отварања „Дана Српске у Србији“ затворена је извођењем једночинке „Трезвено, сабрано и саборно“ према сценарију Вулета Журића и Ненада Јанковића, познатијег као Неле Карајлић, који потписује и режију.

„Дани Српске у Србији“ су јединствена манифестација коју организује Представништо Републике Српске у Србији. Први пут су одржани 2013. године, тако да ова манифестација слави и мали јубилеј – пети рођендан.

Вечерашњој свечаности присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, генерални савјетник предсједника Србије Никола Селаковић, Његова светост патријарх српски Иринеј, као и бројни министри Србије и Српске.

Архива