Савез за промјене зауставио подршку Српској

12.09.2017 Актуелно

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о предложеном дневном реду, Цвијановићева је рекла да су СДС и ПДП прије неколико година покушавали на нивоу БиХ да зауставе да у Српску дође новац по основу добити у заједничком предзећу „Електропренос БиХ“.

Она је навела да су СДС и ПДП зауставили пројекат подршке развојним политикама Републике Српске за које су спроведене тешке реформе у Српској и за шта је добијено признање Свјетске банке и по том основу требало да се повуку значајна средства.

„Опозиција у Српској зауставила је све што је у вези са Реформском агендом да би спријечили доток средстава грађанима Републике Српске“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је опозиција зауставила аранжман са Међународним монетарним фондом, продају Рудника „Љубија“, ратификовање неколико пројеката који омогућавају повлачење 80 милиона евра средстава од Свјетске банке.

„То су пројекти за подршку запошљавању од 21 милион евра“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је власт на нивоу БиХ зауставила и пројекат који дају странци за подршку банкарском сектору Српске од 28,3 милиона евра, као и трећи пројекат у износу од 29,8 милиона евра за подршку развојним политикама за јавну потрошњу.

Цвијановићева је навела да је Република Српска по основу клириншког дуга Русије према БиХ добила 60 милиона КМ, али да је опозиција, блокирајући исплату тих средстава, тврдила да ће новац по том основу у Федерацији БиХ бити кориштен у развојне пројекте, а у Српској за „крпљење буџетских рупа“.

Она је рекла да је Влада Републике Српске измирила све обавезе из 2016. године за пољопривреду и да се редовно измирују обавезе по том основу за ову годину.

Цвијановићева каже да се у интерпелацијама опозиције говори о пензионом систему, те подсјећа да је СДС када је био на власти исплаћивао пензије по коефицијенту 0,57.

„Упркос таквој причи опозиције против Српске, ми смо успијели да повећамо пензије у претходном периоду за 11,5 одсто, а идемо и на ново повећање од три одсто од октобарске пензије, те додатних два одсто“, напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да је Република Српска за вријеме власти СДС-а имала највећи спољнотрговински дефицит, наводећи да је покривеност извоза увозом тада била 38 одсто, док она данас износи 70 одсто.

Цвијановићева је истакла да власти Српске постижу добре резултате упркос деструктивном понашању Савеза за промјене на нивоу БиХ, као и објективним тешкоћама као што су економска криза, поплаве и суша.

Говорећи о студентском стандарду у Српској, Цвијановићева је истакла да су трошкови студирања, захваљујући власти Српске, за три до 11 пута нижи у односу на окружење.

„У Републици Српској студент има три оброка за 3,5 КМ, док су трошкови студирања у Федерацији БиХ, Србији, Македонији и земљама окружења велики“, каже Цвијановићева.

Она је навела да Српска данас исплаћује 1.000 стипендија из буџета, додајући да ресорно министарство из буџета издваја два милиона КМ за редовне стипендије за студирање талентованих студената у иностранству, за шта је до сада потрошено 9,2 милиона КМ.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада Републике Српске увела Фонд за треће и четврто дјете, изградила 96 кућа за вишечлане породице, те обезбиједила опрему за новорођенчад.

Према њеним ријечима, Влада је исплатила све старе и текуће обавезе према радницима и синдикатима.

„Република Српска добро стоји, упркос томе што је опозиција све блокирала и ускратила средства Свјетске банке, ЕБРД-а и што нису дошла средства од продаје Рудника „Љубија“ „, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је од 60 милиона КМ средства од клириншког дуга само пет милиона КМ одређено да иде у системе за наводњавање, а остало неће бити усмјерено у буџетску потрошњу већ ће посебним одлукама Владе бити финансирани различити пројекти.

Цвијановићева је навела да је опозиција говорила да ће у ФБиХ средства од клириншког дуга бити утрошена за финансирање инфраструктурних пројеката, али је федерални премијер саопштио да ће та средства ићи за крпљење буџетских рупа.

Она је оптужила Савез за промјене да је, неусвајањем закона о акцизама на нивоу БиХ, зауставио 150 милиона КМ средстава ММФ-а.

Цвијановићева је подсјетила да је Република Српска испунила услове ММФ-а, али да партнери Савеза за промјене из ФБиХ то нису испунили.

Она је рекла да је опозиција подржала доношење новог Закона о раду у Републици Српској, а након тога отишла у синдикат, тврдећи да је то штетно и „како ће их они бранити од Владе Српске која жели такав закон да донесе“.

Цвијановићева је рекла да је Република Српска имала више запослених у 2015. години него у вријеме Владе премијера Пере Букејловића.

„Република Српска је платила из буџета укупно 176 милиона КМ обавеза по основу Програма социјалног збрињавања, а у овој години три милиона КМ који су дефинисани заједно са синдикатом, како би људима омогућили пензионисање“, каже Цвијановићева.

Она је додала да је планирано још да буде исплаћено два милиона КМ за отпремнине људима који су незаконито остали без посла током и послије рата.

„До сада смо у Републици Српској збринули огроман број радника из 401 предузећа у Српској, а остало је да буде збринуто 11.000 радника и на томе се системски ради и сваке године доносимо мјере“, нагласила је Цвијановићева.

Архива