Састанак званичника Српске и Србије у Београду: Прихваћени сви предложени пројекти

02.09.2017 Актуелно

Предсједник Милорад Додик оцијенио је да је ово период најбољих односа Српске и Србије и да су потврда тога пројекти који су заједнички реализовани, али и они који ће у наредном периоду бити спроведени. 

Србија ће са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и општине у Босни и Херцеговини у којима претежно живе Срби, најавио је предсједник Србије Александар Вучић након састанка с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, као и са предсjедницама влада Србије и Републике Српске.

Вучић је, по завршетку састанка, на конференцији за новинаре рекао да су донијете одлуке о више пројеката подршке и помоћи народу и институцијама Републике Српске.

Подсјећајући на реконструкцију школа „Србија“ у Шамцу и „Вук Караџић“ у Добоју, Вучић је најавио ће Република Србија финансирати изградњу вртића у Требињу и Брчкoм, као и студенстко-ђачког дома у Власеници.

„Биће реконструисане улице на Палама, као и спортcке дворане и трг у Источном Сарајеву. Предвиђена је санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника“, додао је Вучић.

„То је око четири милиона евра и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попут Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте“.

Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је предсједник Вучић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство чињеницом да је Србија прихватила пројекте који су кандидовани и нагласио да је ово период најбоље сарадње Српске и Србије.

„Република Српска је захвална Србији за ову помоћ“, рекао је Додик и додао да ће се тим пројектима ријешити многи проблеми у инфраструктури и подићи квалитет живота грађана.

Формиран је и тим од неколико људи који ће радити на писању Декларације која ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског насљeђа и право на информисање на српском језику.

То су, рекао је предсједник Србије, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима.

Премијери Републике Српске Жељка Цвијановић и Србије Ана Брнабић најавиле су за почетак новембра заједничку сједницу двије владе.

Цвијановић је на конференцији за новинаре у Београду, након састанка руководстава Српске и Србије, рекла да ће тиме сарадња двије владе бити већа и чвршћа.

Брнабић је рекла да ће тимови двије владе наставити да раде интензивно на договору око тачне агенде те сједнице.

„То је још један доказ континуитета ове владе са претходном Владом Србије. То ће бити прва заједничка сједница двије владе у мандату ове владе Србије“, додала је Брнабић.

 

Архива