Опозиција блокадом парламента покушала да уведе диктатуру

15.09.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да опозиција, као мањина, жели да наметне вољу демократској већини коју онда назива диктаторима.

„Управо су они покушали да уведу диктатуру, јер се то дешава само онда када мањина влада већином и намеће већини своје мишљење“, рекао је Додик.

Он истиче да је немогуће да опозиција наметне причу о диктатури када постоји ефикасна већину у парламенту и у Влади Српске, која функционише, као и све друге институције.

Додик је за РТРС оцијенио да је индикативно то што је лидер СДС-а Вукота Говедарица рекао да ће се тући у парламенту, те да је то јуче вјероватно и покушао, али да дјелује да је вођа те групе предсједник НДП-а Драган Чавић.

Он истиче да је опозиција најављивала ванпарламентарну борбу и да није случајно изабрала двије ургентне тачке – Народну скупштину и РТРС као синониме за Српску.

Предсједник Српске је позвао опозиционе посланике да се врате у Народну скупштину и користе парламентарне могућности, а не насиље како би парламент наставио да ради и како би била послата слика функционисања институција у Републици Српској.

Додик каже да се не може отети утиску да је опозициона блокада парламента организован план у коме се тражи и нађе нека тема око које се покушава организовати институционална криза.

Он је рекао да је слично виђено у Украјини, Македонији и другим мјестима, гдје такозване Сорошеве невладине организације управљају са таквом врстом протеста.

„Знам да у оквиру одређених међународних група, фрустрираних немогућношћу да управљају Српском, има настојања да се власт на неки начин склони прије избора да би се наводно креирала нека кооперативна власт у виду неког Бореновића и не знам кога, који се изгуби и зацрвени чим види странца“, рекао је Додик.

Он истиче да су савршено јасни њихови интереси, те да удар на Народну скупштину Српске представља удар на институције.

„Једино оружје народног посланика када уђе у парламент је његова рука која гласа. Није безначајно ни колико је гласова против. То се у демократском систему и друштву увијек верификује и о томе се води рачуна“, рекао је Додик.

Он је навео да посланик у парламенту има право на дискусије, реплике и гласање, те да, уколико жели да изрази ставове, то може да учинити на демократски начин који није забрањен у Српској.

„Могу да организују протест на мјестима гдје је то предвиђено законом, у Парку Младен Стојановић. Они имају то трауматично искуство, па сада то више не могу да покушају. Ако покушају, добиће одмах други митинг на истом мјесту“, рекао је Додик.

Предсједник Српске наводи да су „опозиционари из фрустрације и обавезе према раније преузетим циљевима које је њиховим шефовима неко испоставио, дошли до позиције да ударе на најважнију законодавну институцију“.

„Парламент је важнија институција од свих других. Ми смо рекли да нећемо никакву ескалацију. У реду, стојте тамо. Нека Миладин Станић постане највећи силеџија у Српској и онда нека прича о диктатури. То смо видјели избацивањем новинара РТРС-а“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ће власт у Српској радити свој посао, те да је јуче послата најважнија порука да је сједница Народне скупштине одржана и да је завршена усвајањем 16 тачака дневног реда.

Додик је навео да је актуелна већина у Народној скупштини манифестована и јасна, да има 53 посланика, а не 42, те да је чине не само коалиција окупљена око СНСД-а, већ и други посланици који су били у парламенту.

„Јуче нисмо били у малој сали, већ у згради парламента, што је веома важно. Одржали смо сједницу и нисмо прихватили насиље коју су они промовисали. Рекли смо – `Добро, ви то радите ту, нека види народ ко сте и какви сте. Изгоните новинаре, никакав проблем, покажите своје право лице`“, навео је Додик.

Предсједник Српске каже да је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изрекао мјеру забране и удаљавања посланицима опозиције, који нису хтјели да се удаље.

„Имали смо могућност да убацимо људе и да их износе једног по једног, што би они и хтјели. Ми смо рекли – `Нећемо и идемо овамо` /у малу салу/. Зашто су они кренули за нама. Да нам неће сутра доћи и јуришати на куће и породице? Зашто су кренули ако смо се ми измјестили цивилизовано на спрат и наставили сједницу?“, упитао је Додик.

Он је рекао да полиција Српске није улазила у скупштинску салу, гдје су опозиционари спроводили насиље.

„Они јесу изабрани народни представници, али нису изабрани насилници. Није их народ бирао да буду насилници и спречавају рад Скупштине“, рекао је Додик.

Он је поручио опозицији да код народа морају да граде политички легитимитет и да га стекну и добију на изборима који су идуће године.

„Очигледно постоји нека процјена да на тим изборима не могу ништа, поготово сада са оваквим понашањем…“, рекао је Додик.

Он је навео да је позвао неке опозиционаре, међу којима је и Говедарицу, како би им рекао да разумије разлике у мишљењу, али да Народна скупштина мора да ради.

„Морамо да радимо у парламенту. Могу да разумијем њихове фрустрације, али и ми имамо неке. Међутим, Скупштина мора да ради. Свако право које има посланик владајуће већине има и опозициони. Имају и потпредсједника Скупштине и нико их тамо није деградирао у том погледу. То овај народ мора знати“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да већина доноси законе, а не мањина, те да се предсједник парламента, који је дио већине, бира да тумачи и води сједнице.

„Предсједник Скупштине или Колегијум са већином налаже да парламент ради по дневном реду“, рекао је Додик.

Говорећи о повлачењу ревизорског извјештаја са дневног реда посљедње сједнице Народне скупштине, предсједник Српске је навео да је речено да треба да се обезбиједе неке квалитетне допуне, као и мишљења која треба прибавити, те да нико не бјежи од тога.

„Тај извјештај може да буде прихваћен, али исто тако и одбијен. Зато је потребно да има већину. Није само ствар у томе извјештају, било је и раније различитих мишљења о томе. Али опозиција, све оно што је до сада тражила, покушава да стави на дневни ред. Први пут ћу јавно рећи да су, рецимо, ангажовали неке такозване процедуре о израчуну учинка“, истакао је Додик.

Он је додао да се такве процедуре могу радити у Шведској или у неким другим високосређеним земљама.

„Израчунавају да ли је оно што сте радили прије седам или 10 година било добро и какве је ефекте дало. Наравно, сви желимо да буду најбољи ефекти, а зашто су баш тада почели да праве обрачун о ефектима нафтне индустрије, када сви знамо да је 50 рафинерија у Европи укинуто у посљедњих пет година? Ми одржавамо ову рафинерију /Брод/ и сад одједном долази неко ко `гања` учинке“, каже Додик.

Предсједник Српске каже да је главни ревизор Душко Шњегота вршио притисак на власт, а не власт на њега.

„Нас двојица смо разговарали као одговорни људи, он је поднио оставку која је прихваћена и то је све што се има рећи“, нагласио је Додик.

Архива