Pеализација пројеката из донације Србије биће транспарентна

26.09.2017 Актуелно

Додик је рекао новинарима у Бањалуци, након састанка са градоначелницима и начелницима општина у којима ће бити реализовани пројекти из донације Србије, да је Влада Србије ова средства пребацила на посебан рачун Владе Републике Српске.

Он је рекао да је са челним људима општина из Српске и Федерације БиХ, које су аплицирале за средства, разговарано о процедурама на који начин би могло да се крене у реализацију пројеката.

„Неки већ имају пројекте и то раде, али овдје су јасно постављене процедуре, предвиђене законима Српске, које морају да се поштују када је ријеч о утрошку средстава“, поручио је Додик.

Он је нагласио да се пројекти морају завршити у цијелости, а да ће се за оне за које недостаје новца морати наћи друга средстава, јер је циљ да се новац употријеби за незавршене објекте и слично.

„Они који спроведу тендер и потпишу уговор са извођачем радова могу већ повлачити новац према ситуацијама у реализацији пројекта“, навео је Додик.

Када је ријеч о расподјели средстава општинама у Федерацији БиХ, Додик је рекао да ће Дрвару припасти 350.000 евра, Грахову и Гламочу по 200.000 евра, Босанском Петровцу 100.000 и Крупи 50.000 евра.

 

Љубиша Ћосић: Средствима из Србије биће финансирани инфраструктурни пројекти

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је данас да се пројекти, који ће бити финансирани средствима добијеним од Србије у износу од 5,5 милиона евра, односе на изградњу обданишта, путне инфраструктуре, студентских домова, спортских дворана, тргова, као и на реконструкције пјешачких мостова.

Ћосић је рекао новинарима, након састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са градоначелницима и начелницима општина у којима ће бити реализовани пројекти из донација Србије, да су их премијер Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија упознали о 15 неопходних корака који се морају предузети како би ови пројекти били реализовани.

Он каже да је овај састанак градоначелницима и начелницима помогао у смислу да локалне заједнице, у случају да неки од пројеката не може да буде финансиран средствима добијеним од Србије, у наредној буџетској години планирају средства за њихову реализацију.

Ћосић је додао да су грађани кандидатовали пројекте, који ће њима бити од користи.

Начелник општине Дрвар Горан Броћета захвалио је предсједнику Српске што је у разговору са предсједником Србије Александром Вучићем обезбиједио дио средстава за општине у Федерацији БиХ у којима у већини живе Србе.

„За четири општине са српском већином – Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац обезбијеђено је милион евра и та средства ће бити утрошена на најбољи могући начин кроз реализацију инфраструктурних пројеката“, навео је Броћета.

Он је изразио наду да ће ова дугоочекивана помоћ бити од великог значаја за те локалне заједнице.

Састанку Додика и градоначелниика и начелника општина у којима ће бити реализовани пројекти из донација Србије присуствовали су предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија.

Влада Србије уплатила је раније 5,5 милиона евра, које је предсједник Србије Александар Вучић обећао као помоћ општинама у Српској и Федерацији БиХ у којима претежно живе Срби.

Архива