Могуће побољшање ситуације у јавним предузећима

12.09.2017 Актуелно

„Нисам против тога да се у Народној скупштини Републике Српске расправља о било којој теми, на то не могу да утичем, нити да диктирам. Што се тиче јавних предузећа, нисам рекла да су у њима сјајне околности и спектакуларни резултати, али сам навела да не стоји да је тамо општа пропаст“, рекла је Цвијановићева у обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Она каже да јој је жао што штрајкују радници

„Жељезница Републике Српске“, али да се воде активности на реорганизцији да би предузеће било сачувано.

„Договорили смо са Свјетском банком да уђемо у процес реструктурисања `Жељезница`, што је веома захтјевно, а подразумијева финансијско, кадровско и оперативно-техничко реструктрисање. За ово је потребно издвојити много новца“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је предвиђено постепено смањење броја радника за 1.000, њиховом преквалификацијом, те пензионисањем једног броја запослених.

„Очигледно је да путнички жељезнички саобраћај није профитабилан, а када је ријеч о транспорту теретне робе постојало је смањење активности. Истине ради, „Жељезнице“ су у првих шест мјесеци ове године забиљежиле губитак од шест милиона КМ, што је за 40 одсто мање него у истом периоду прошле године“, каже Цвијановићева и подсјећа да ће за укупан процес реструктурисања морати да буде обезбијеђено 230 милиона КМ.

Говорећи о Робним резервама, Цвијановићева је навела да је до грешке дошло у неком претходном периоду приликом трансформације предузећа.

„То је било нешто што ово предузеће није могло поднијети. Уопште не бјежим од неких погрешних одлука, али се мора ићи даље и рјешавати проблеме“, сматра Цвијановићева, наводећи да износи статистичке податке који говоре супротно од онога што приказује опозиција и да не дозвољава да се о свему у Српској говори на најлошији начин.

Она је подсјетила да се ради на стварању услова за повећање пензија од три до пет одсто.

Премијер Српске је рекла да ће Влада одговорити на сва питања која су јој упутили посланици и да ће сви предвиђени акти бити у скупштинској процедури.

Коментаришући ревизорски извјештај, Цвијановићева је подсјетила да је о њему изнијела став Влада и да нема потребе за персионализацијом било чега.

Она је напоменула да је неозбољно да посланици опозиције причају о корупцији у Влади Српске и да би о свему морали да доставе доказе.

„Не можете, Миладине Станићу, /посланик СДС-а/ да нас блатите и да причате да је неко лопов. Не дозвољавам тако нешто!“, поручила је Цвијановићева.

Премијер Српске је упитала опозицију да ли их је неко спречавао да им референдум буде тема.

„Непоштено је да о референдуму на непримјерен начин прича опозиција. У Народној скупштини би требало да причамо о животним стварима, што очекују грађани, а не о нечем другом као данас“, сматра Цвијановићева

Архива