Додик: Tрајни циљ – војнa неутралност

02.09.2017 Актуелно

 

„Ово је поготово важно, јер неко у БиХ жели да НАТО доведе у заблуду и каже да ствари о чланству у овом савезу иду како би требало, што није тачно. Јасно је да је БиХ подијељена земља и о овом питању нема заједнички став. Мислим да и НАТО није имао коректан однос ни у прошлости, али ни сада, јер уколико може да подржи одлуке којима се отима имовина Српске, онда се поставља питање како ми можемо да идемо у овај савез“, рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је нагласио да је Република Српска препознала да НАТО жели да јој отме имовину и да процес одлучивања о употреби имовине доведе у Сарајево, а онда их не би занимало мишљење Српске.

„Зато је то проблематично питање и НАТО савезу као моћној војној, али и политичкој организацији морамо јасно рећи наш став. Интеграције у овај савез увијек подразумијева добровољност и ми то поштујемо и изнијећемо наше мишљење“, додао је Додик.

Он је појаснио да се сада жели одлуком Народне скупштине Републике Српске јасно прецизирати да је трајни циљ Српске демилитаризација БиХ и војна неутралност.

„У сваком случају свако евентуално кретање ка овом савезу мора бити предмет непосредног одлучивања народа и то ћемо ставити на дневни ред на једној од првих сједница Народне скупштине. За ово постоји већина и кореспондира са оним што је одлучила Србија, а то је неутралност“, каже Додик.

Он је поновио да су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и остали причали како у овоме прате Србију, али се понашају сасвим супротно.

„Оду у Сарајево и тамо мимо јавности доносе одлуке које убрзавају пут БиХ ка НАТО интеграцијама. Овај пут идемо директно да видимо да ли је Иванић спреман да подржи причу о неутралности за коју се залаже“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска не може дати своју имовину БиХ.

„Оквир у коме смо мислили да је могуће нешто урадити јесте да имовину користе Оружане снаге БиХ, али да немају право располагати са касарнама. Када престане потреба за кориштење, онда све да се врати у надлежност Републике Српске“, појашњава Додик и наводи да бошњачке и троје судија странаца у Уставном суду БиХ одлучују онако како им каже Амбасада САД у БиХ или нека друга, без обзира на Устав и међународно право.

Овакво вријеме, сматра Додик, полако пролази, иако Српска не смије бити уљуљкана.

„Сада је актуелно и питање зашто Иванић бјежи од свега овога и некога другог криви. Овај народ мора да зна да он оде у Брисел и прича како треба ићи у НАТО, а онда овдје држи предавања о неким стварима“, навео је Додик у интервјуу Срни, оцјењујући да политичари попут Иванића не требају Српској, него људи са ставом који могу да креирају политике да би била ојачана права Српске на нивоу БиХ.

Према његовом мишљењу, Република Српска је једина у БиХ која ради у складу са демократским капацитетима и није подложна утицају и полтронисању никоме, па ни амбасадору САД у БиХ Морин Кормак, нити било ком другом.

„Желимо да будемо партнери и показали смо да то можемо, јер сви други нивои власти у БиХ – заједнички, федерални и кантонални директно су под утицајем страног фактора. У том погледу Српска се јасно одваја од трулежи у БиХ, а то је подаништво страном фактору“, категоричан је Додик, подсјећајући да Српска жели у ЕУ и да је спремна да реализује питање транспортне заједнице и реформске агенде.

Он каже да транспортна заједница није спорна, него представљање БиХ у овој заједници ради чега је неопходно активирати механизам координације.

Предсједник Српске тврди да опозиција има патолошку мржњу према властима и самој Српској и чине све да на нивоу БиХ, гдје су власт, онемогуће Српску да дође до средстава за развој и неће да гласају за акцизе.

„На нивоу БиХ ствари не функционишу и сагласан сам са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем да је БиХ распаднута земља. Погледајте Иванића који не реагује ни на шта, нити на једно тешко питање, а посљедњи примјер јесте изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да су Срби настали од неких бошњана. Иванић једноставно жели да се обрачуна са нама, а сигурно је да ћемо се ми обрачинати са његовом политиком“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Кометаришући случај главног ревизора Душка Шњеготе, Додик је рекао да је опозиција и у овоме жељела да врати изгубљену снагу, али да је Шњегота из одговорности коју има поднио оставку.

„Опозицији није била важна главна ревизија, него да се супротстави властима. Чињеница је да се СДС бави сам собом, јер их напушта чланство. Ову странку напустили су угледни чланови, јер немају конзистентну политику, па зато морају научити да су мањина и гдје им је мјесто да би били активни учесници политичког живота“, оцјењује Додик.

Он сматра да опозиција нема лидера, што је видљиво и из изјаве предсједника СДС-а Вукоте Говедарица који је рекао да је спреман да се потуче у Скупштини.

„Политика Говедарице јесте да напада мене, што је радио лидер СДС-а Младен Босић, па се видјело како је завршио. Говедарица је добар избор за нас и обрадовао сам се када је дошао на чело странке“, поновио је Додик, наводећи да „СДС нуди лаж, клевету и мржњу“.

Говорећи о набавци возила у институцијама Српске, Додик је поновио да нема владе у свијету која не купује аутомобиле, али да нико не подржава расипништво.

Коментаришући могућност да буџети локалних заједница и Српске буду разматрани у форми приједлога, Додик је рекао да је то био захтјев локалних заједница и да је циљ уштеда средстава и времена.

„У локалним заједницама је покренута иницијатива за ово, јер сматрају да је довољно да буџет буде формиран у виду приједлога и да буде усвајан, што је у реду“, навео је Додик.

На питање како институције Српске могу помоћи повратничким српским општинама у Федерацији БиХ гдје Срби немају никава права, Додик је рекао да је чињеница да су им права у потпуности погажена.

Он је подсјетио да су институције Републике Српске до сада интензивно помагале српске повратничке општине.

„Сама чињеница да Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ није попуњен говори о томе да су Срби стављени у подређен положај, што игноришу у овом ентитету, али и дијелу међународе заједнице. О помоћи српским повратничким оштинама разговараћу и са предсједником Србије Александром Вучићем“, истакао је Додик.

Архива