Додик: Суспендоваћемо одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ

19.09.2017 Актуелно

 

Додик је истакао да ће то бити урађено имајући у виду тренутну констелацију односа у окружењу, међународне односе и разговоре са ЕУ, иако би за Српску било боље да има изгласану ту одлуку и да је објави када затреба.

„Контекст и околности су створене након расписивања тог референдума“, рекао је Додик и поручио да није ријеч ни о каквом губитку воље, већ одговорној политици.

Он је појаснио да би спровођењем ове одлуке Република Српска, без обзира на афирмацију права на референдум, од „раздражених представника међународне заједнице имала значајне проблеме“.

Додик је истакао да нису тачне оптужбе да власт овим игра неку „смутну игру“, већ да је ријеч о софистицираној, тешкој и стратешкој игри која подразумијева право на референдум.

„Референдум је нешто што овај народ мора да освоји као трајно власништво и да у будућности може да се изјасни о важном питању“, рекао је Додик и изразио увјерење да ће се грађани Српске једног дана изјашњавати на референдуму о Суду и Туижилаштву БиХ јер је ријеч о нечему што је отето од суверенитета Српске и насилно пренесено на ниво БиХ.

Он је навео да и Каталонија, као много снажнија од Републике Српске, много времена проводи у борби за право на референдум и гласање о важним питањима, те да у том смислу треба схватити колико је тешка та борба у Српској.

„Одржали смо један референдум /о Дану Републике/ и показали да можемо, тачно знамо шта радимо. Веома предано пратимо шта раде у Каталонији, гдје је некада потпуно идентична ситуација“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је све то почело 2010. године када је прича о референдуму у БиХ довела најзначајније европске представнике да би се разговарало о најважнијем проблему – правосуђу на нивоу БиХ.

Он је истакао да опозиција није ни гласала за одлуку о референдуму, а да сада они инсистирају на њеном објављивању, те да њима није у интересу право, већ дестабилизација, иако поштује њихово право да траже да одлука буде објављена.

Додик је поручио да ће Народна скупштина Српске радити редовно, те позвао на рад и оне „који мисле да треба да уносе неред“.

„Можете да имате своје политичке ставове, али не можете очекивати да мањина наметне већини било какав став“, рекао је Додик.

Коментаришући изјаве представника опозиције да ће бити судски оспорени акти усвојени на посљедњој сједници Народне скупштине, која је одржана у малој сали без присуства опозиције, Додик је рекао да могу да се обраћају Уставном суду, али да су закони донесени и да онај ко губи има право да се љути.

Он је истакао да је кључно питање свих посљедњих догађаја у Народној скупштини Републике Српске то да је сједница одржана и да је усвојено осам закона и остали акти.

Додик је рекао да ће Народна скупштина наставити рад и да ће на наредној сједници бити све оно што се договори на Колегијуму, као и Консолидовани извјештај о извршењу буџета, али и извјештај ревизора.

„Што се тиче њихове приче о томе, сматрам да није добар ни за њих начин који су изабрали, али их охрабрујем да тако наставе“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање како себе види за пет година на политичкој сцени, Додик је рекао да се види као предсједник, али не зна на којем нивоу, те да нема намјеру да престане да се бави политиком.

Архива