Цвијановић: Политичко Сарајевo наjвише штети БиХ

15.09.2017 Актуелно

 

На питање Срне да прокоментарише изјаве представника СДС-а да СНСД ради у интересу Хрватске, а на штету БиХ, јер не оспорава пројекат изградње пељешког моста, Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, рекла је да „што се тиче СДС-а – то је једна дезоријентисана политичка групација која више и не личи на политичку партију, тако да њих не вриједи коментарисати“.

Она је оцијенила да да „СДС у овој причи служе као портпароли Бакира Изетбеговића и да ту нема никакве дубоке и велике политике“.

„Конкретно, кад је ријеч о изградњи пељешког моста, ту треба бити рационалан. Нико није рекао да треба задовољавати интересе једне на штету друге земље, али ако је тражено да хрватска страна отклони недостатке у погледу висине моста и распона лукова, а они то урадили, у чему је онда проблем? Зашто људи из сарајевске власти нису сјели и разговарали са хрватском страном, али и са свима у БиХ, да се види шта још треба урадити да се изађе у сусрет интересима и БиХ, већ су одмах кренули да све оспоравају и пишу писма на све стране? То је једно лудило које не води нигдје и ничему“, констатовала је Цвијановићева.

Она је појаснила да Републику Српску интересује мост у Градишци и да се очекује да и Хрватска и ЕУ разумију те потребе и рационално приступе том и другим пројектима који су важни за Српску.

Цвијановићева је нагласила да политичко Сарајево свако мало проблематизује ствари са сусједима, а упире прстом на Милорада Додика и СНСД као „факторе унутрашње и регионалне нестабилности“ и у тој замјени теза они добијају свесрдну подршку СДС-а, ПДП-а и НДП-а.

„Бошњачки политичари су у Сарајеву креирали митове и очекују да на њима почива БиХ и да се на њима гради однос земаља сусједства и цијеле планете. Ту је мит о жртви, па мит о БиХ коју сви у њој и око ње, ваљда, треба да мазе и пазе чак и кад је несносна и својим грађанима и окружењу, па мит о БиХ као држави која би била сјајна само да нема Бањалуке и Мостара који то кобајаги кваре, па мит о праву Бошњака да приватизују институције и свако мало одашиљају писма по свијету лажно презентујући своје политичке ставове као ставове цијеле БиХ“, навела је Цвијановићева.

Премијер Српске је оцијенила да они функционишу по матрици да су сви криви за све, само они не. „И не бих рекла да ће то изаћи на добро и да ће вјечно трајати“, закључила је Цвијановићева.

Архива