Бореновића кoпирa “пленуме грађана“ из ФБиХ

18.09.2017 Актуелно

 

„Нажалост, имали смо прилику да видимо да скупштинска мањина жели да блокира рад скупштинске већине, и у таквим околностима позивати се кобајаги на одбрану демократије је најобичнија будалаштина“, рекла је Цвијановићева Срни.

Упитана да прокоментарише најаву предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да ће се опозиција вратити у парламент и да ће тамо интензивно радити, али и да ће покренути серију „скупштина народа или отворених парламената“ у већим градовима Српске гдје ће разговарати о интерпелацијама и другим животним питањима, Цвијановићева је рекла да то иначе раде све политичке партије и то спада у домен редовног политичког рада.

„Међутим, начин на који Бореновић најављује како ће се расправе о интерпелацијама и другим темама из Народне скупштине преселити у неке отворене парламенте неодољиво подсјећа на “пленуме грађана“ које су неке опозиционе партије у сарадњи са појединим дијеловима међународне заједнице организовали прије пар година након рушилачких и вандалских протеста који су организовани у Федерацији БиХ /ФБиХ/“, нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да се сјећа како су и „наши опозиционари жељели да се ти протести прелију и на Републику Српску“.

„У Бореновићевој најави не видим никакву оригиналност, тада су то били неки пленуми грађана у ФБиХ, сада су то неки отворени парламенти у Републици Српској, а циљ је исти – заобићи улогу званичних институција и створити неке ванинституционалне центре одлучивања. А, како су завршили пленуми грађана у ФБиХ, то већ знамо. Дакле, Бореновићева идеја о отвореним парламентима је копија већ виђеног“, оцијенила је потпредсједник СНСД-а.

Подсјетивши да грађани Српске већ имају своје скупштине – и републичку и локалне, Цвијановићева је закључила да опозиционари очито нису задовољни бројем својих представника у тим институцијама или, боље рећи, својим изборним резултатом.

Архива