Звиздић за cвоje нeycпjexe оптужује дpугe

01.08.2017 Актуелно

 

„СНСД је опозиција на нивоу БиХ и није задужен за очување владајуће структуре и већине на том нивоу власти“, истакла је Цвијановићева поводом Звиздићеве изјаве да је обарање Извјештаја о раду Савјета министара у парламенту БиХ резултат чињенице да је тај дан успостављена „непринципијелна коалиција између СББ-а и СНСД-а која је имала за циљ да уруши пут БиХ у ЕУ и сруши тај извјештај“.

Према њеним ријечима, то што су Звиздића издали коалициони партнери – СДС, али и дио посланика из његове властите партије, у спровођењу Реформске агенде, а СББ ускраћујући подршку за извјештај о раду Савјета министара, не даје му за право да за своје промашаје, оптужује Републику Српску и тражи кривца у СНСД-у.

„И да је Република Српска послала своје одговоре на Упитник Европске комисије прије шест мјесеци, тај и такав Савјет министара није успио да направи претпоставке чак ни за процес превођења тог материјала, а да не говорим о томе да су мјесецима опструисали и још опструишу механизам координације“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, смијешна је та непрестана кукњава Савјета министара који упорно за своје неуспјехе у парламенту оптужује неке друге.

„Морам га подсјетити да су и Влада и Народна скупштина Републике Српске све своје обавезе из Реформске агенде испуниле још прије седам мјесеци, и да ни један од закона који су из ње проистекли нису подржале партије које су кобајаги Звиздићева коалициона европска снага“, нагласила је Цвијановићева.

С друге стране, што се тиче Савјета министара, истакла је она, ниједан од реформских закона које су послали у парламент БиХ није прошао, и то је право огледало рада и капацитета тог „успјешног“ Савјета министара.

„Све остало – сликање и шеткање пред камерама, давање бајковитих обећања по страним дестинацијама, и тражење кривца у институцијама Српске за сопствене грешке и нерад, није ништа друго до продаја магле. Разлика је у томе што ту маглу нема више ко да купи“, рекла је Цвијановићева.

Уосталом, додала је она, од Звиздића се очекује, како су му и писали европски званичници, да обезбиједи унутрашњу координацију по питању и Закона о акцизама и Уговора о Транспортној заједници јер им је јасно да Савјет министара заобилази механизам координације.

„Тражити од ентитетских премијера да се поново изјашњавају о акцизама или неком другом моделу, након што су то учинили више пута, и након што је то у потпуности дефинисано Реформском агендом и Писмом намјере са ММФ-ом, неозбиљно је и неодговорно“, сматра предсједник Владе Српске.

Она је нагласила да је једнако неозбиљно оптуживати Владу Републике Српске за неприступање БиХ Транспортној заједници када је општепозната ствар да се Савјет министара мјесецима није бавио том темом, трошећи више времена и енергије на заобилажење механизма координације, него на рјешавање било којег питања.

Архива