Кошарац: На дјелу противзаконито отимање имовине Српске

29.08.2017 Актуелно

 

„Људи у Републици Српској не смију подлећи било каквим великим политичким причама о активирању МАП-а, уласку у НАТО или заузимању стране у новом хладном рату између Америке и Русије. Ово је борба институција Републике Српске за нашу имовину и нашу територију коју никада више нећемо моћи вратити у наше власништво ако буде укњижена на БиХ. Тога сви људи и све политичке партије у Републици Српској морају да буду свјесне“, упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је нагласио да су „представници СДС-а и ПДП-а, након што је жестоко уздрмана власт у заједничким институцијама, пристали да учествују у реализацији плана о отимању имовине Републике Српске, осмишљеног у бриселским и сарајевским политичким кухињама“.

„Најприје су Младен Иванић и Денис Звиздић крајем јуна у сједишту НАТО-а у Бриселу добили задатке, чија је реализација почела крајем јула закључком којим Предсједништво БиХ задужује Министарство одбране БиХ да убрза активности на књижењу непокретних перспективних војних локација. Иако у Министарству одбране, у коме као замјеник министра сједи кадар СДС-а, знају да је закључак Предсједништва БиХ супротан Закону о одбрани, они налажу Правобранилаштву БиХ да упути захтјев за књижење перспективних војних локација у Републици Српској“, навео је Кошарац.

Он је додао да „Правобранилаштво БиХ, којим такође руководи кадар СДС-а, упућује такав захтјев, иако за тако нешто нема никаквих законских основа“.

„Свему томе треба додати и политичку одлуку Уставног суда БиХ, који је под контролом СДА, да одбије апелацију Републике Српске у вези са књижењем војне имовине у Хан Пијеску и добијете највећи покушај отимачине имовине Републике Српске у њеној историји“, прецизирао је Кошарац.

Он је поручио да институције Републике Српске ни по коју цијену неће дозволити књижење перспективних војних локација на БиХ.

„О томе одлуку треба да донесе Народна скупштина Републике Српске. Ако то значи да је потребно редефинисати неке раније ставове о активирању Акционог плана за чланство у НАТО-у, ми ћемо те ставове редефинисати, ма шта о томе мислио или причао министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак, бранећи штетну одлуку свог шефа Младена Иванића“, рекао је Кошарац.

Он је упозорио да „представници СДС-а и ПДП-а, учествујући у покушају отимања имовине Републике Српске, плаћају цијену свог смртоносног политичког загрљаја и пропале коалиције са СДА“.

„Све што им је у овом тренутку преостало јесте да нанесу што је могуће већу политичку и економску штету Републици Српској. Радећи против интереса Републике Српске, они истовремено покушавају да из политичког блата ишчупају Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића, с којима само СДС и ПДП немају проблема“, закључио је Кошарац.

Архива